Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan 60 sıra numaralı KDV Sirküleri'nde; taşınmaz teslimlerinde teslime konu taşınmazın işlem tarihi itibariyle geçerli fiili durumunun dikkate alınacağı ve KDV oranının buna göre belirleneceği açıklanmıştı. Bu düzenleme neticesinde inşaat ruhsatında veya tapuda rezidans, home ofis, büro olarak gözüken taşınmazlar, alıcısına fiilen konut olarak kullanılmak üzere teslim edilmişse, konut teslimine ilişkin KDV oranları uygulanabilmekteydi. Örneğin, büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan bir ildeki taşınmaz fiilen konut olarak kullanılmak üzere teslim edilmişse ve bu taşınmazın net alanı 150 metrekarenin altında ise %1 oranında KDV uygulamak mümkündü (01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde gerçekleştirilen konut teslimlerinde, yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın birim m2 vergi değerine göre KDV oranı %18'e kadar çıkabilecek şekilde farklılaştırılmıştır).
60 sıra numaralı KDV Sirkülerinde yer alan düzenlemenin uygulama zorluğu, kötüye kullanıma oldukça açık bulunması ve konut teslimine bağlı olarak satıcıların yüksek tutarlarda KDV iade talebinde bulunmaları nedeniyle Bakanlık bu konudaki görüşünü değiştirdi.
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nca verilen ve GİB'in internet sitesindeki Özelge Havuzunda da yer alan görüşte, fiilen konut olarak teslim edilse dahi inşaat ruhsatının ofis (işyeri) ve dükkan olarak verildiği durumlarda söz konusu taşınmazların fiili durumda işyeri olarak kullanılabileceği, verilen inşaat ruhsatının da bu taşınmazların işyeri olarak kullanılmasını mümkün kıldığı ayrıca söz konusu taşınmazların işyeri olarak kullanılmak üzere satın alınabileceği gerekçesiyle anılan taşınmaz teslimlerinin % 18 oranında KDV'ye tabi tutulması gerektiği ifade edilmiştir. Anılan görüş değişikliğinin çok sayıda vergisel ihtilafa neden olması beklenmektedir.