Mezarlıklarımızın bakımlı olması gerektiğini ben defalarca yazdım. Mezarlarımız bakımlı olmazsa geçmişlerimize karşı vazifemizi yapmamış ecdada, yakında ölenlere ve ya çok önce ölenlere karşı saygısızlık ediyoruz gibi geliyor bana.

Mezarlıklarımızın bundan 7-8 yıl öncesine göre bakımlı sayılır ama yine de çok yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz.

Kendi şahsi gayretleriyle bakım yapmaya çalışanlarımız var ama tabii bu da yetersiz ve istenen netice alınmıyor. Fidanların, çiçeklerin vs. günaşırı sulanması lazım. Otların yolunması ve dikilen güllerin korunması lazım.

Burada bir konuya değinmeden geçemeyeceğim, yine benim aklımın almadığı bir konu da; adam mezar üzerindeki tutmuş, tomurcuk vermiş bir gülü söküyor ve götürüp kendi yakınlarının mezarına dikiyor. Oysa o diktiği gülden kendi mevtasının rahatsız olacağı ve kendisinin de günahkâr olacağını düşünmüyor bile. Ne zavallı bir durum.

Şimdi bu mezarlıklar konusuyla ilgili yeni bir durum ortaya çıktı. Şöyle ki, bundan 15-20 gün kadar önce Sayın Abdulkadir Ozulu, “Mezarlıklar Ve Yeşil - Çiçekli Mezarlar (Mezarlık Bahçıvanlığı) diye çok güzel bir yazı yazdı.

Eline kalemi alınca yazar benim hocamın oğlu, inci gibi döker düşüncelerini…

Sayın Ozulu, yazısında, Türkiye toprakları içinde birçok mezarlıklar gördüğünü ve bunların da birçok sebeplerle bakımsız ve yeşilden uzak olduğunu belirtiyordu. Yine Konya’daki bir yakınının telefonla, Çorum’da mezarlık bahçıvanlığı yapan özel bir kişi ve ya kuruluş olup olmadığını sorduğunu, kendisinin de bunu araştırdığını ama böyle bir şeyin olmadığını gördüğünü söylüyordu. .

Konya’da özel olarak bu işi (kabir bakımı ve çiçeklendirilmesi) dört mevsim yapan ve belirli bir ücret alan insanlar varmış. Çorum’da böyle bir işi kendine iş edinebilecek insanları bulmamız lazım. Ben bunun çok kolay bulunacağına inanıyorum.

Sayın Ozulu bu meseleyi yazısında çok güzel ifadelerle anlatmış. İkinci bir düşünce ve teklif diyerek te devam etmiş:

“…Belediyelerimiz mezarlıkları ihya konusunda daha kapsamlı bir çalışma projesi oluşturmaları yönünden. Belediyeler bünyesinde oluşturacakları Mezarlık Bahçıvanları personeli ile şehrin park ve bahçelerinde yaptığı hizmetleri şehrin mezarlıklarında da daha yaygın ve istisnasız olarak uygulayabilirler…

…Belediyeler böyle bir hizmet için halkın yardımını da isteyebilirler. Gönüllüler de yardımda (bedenen ve maddeten) destekte bulunabilirler… Bütün bu sözlerimiz mezarlıklarımızın daha yeşil olması içindir.”

Sayın Ozulu, yazısını, “insanın ölümünden sonra sevdikleri ve yakınları tarafından ziyaret edilip toprağının yeşil tutulması belki bir hak olmasa da sevinç veren bir beklentidir” diye bitiriyor.

Sayın Ozulu’nun bahsettiği bu konudaki yapacağımız bir çalışmada Konya’daki uygulama bize ışık tutacaktır.

Ben bu konudaki fikrimi ÇEKVA’nın, 2 Kasım cumartesi günü Sayın Rıfat Patır’ın Kartal Yuvasında yapılan, Sanat Dostları Toplantısında söyledim ve yapılması gerektiğini anlattım. Böyle bir çalışma orda bulananlar tarafından da çok olumlu karşılandı ve bir ön önce hayata geçirilmesini rica ettiler.

Belediyemiz bu yazıdan sonra bu konuda yapılabileceklerle ilgili olarak bize bilgi verir mi acaba?

Sayın Belediye Başkanımızın ve Mezarlıklar Müdürümüzün bize yardımcı olmalarını ve Ulumezarda ve diğer mezarlıklarda yatan yakınlarımıza vefa borçlarımızı ödememizi sağlamalarını diliyorum.

Saygı ve sevgilerimle.