11. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecekler, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecekler.

Bilindiği üzere sahillerde birçok yerde turizm işletmeleri Hazineden aldıkları yerler üzerinde otel yatırımlarını gerçekleştirdiler. Bu tesisler için Hazinece, kullanıcılarına 49 yıla kadar irtifak hakkı tesis edildi. Meclise sevk edilen yasa tasarısı ile 49 yıllık kira süresinin bitimine ne kadar kalırsa kalsın yeniden kira süresi 49 yıla tamamlanacak. Yatırımcılar isterlerse bu taşınmazları bedelini ödeyip satın da alabilecekler.

12. Belediyelerin emlak vergisi değerlerinde yaptıkları aşırı artışlara karşı vatandaşı korumak üzere tavan uygulamasına geçiliyor.

Bilindiği üzere 2017 yılında bütün belediyeler arsa ve arazilerin emlak vergisine esas kıymetlerini komisyonlar vasıtasıyla yeniden belirlediler. Belirlenen bu kıymetler 2018 yılında mükelleflerin ödeyeceği emlak vergisinin hesabında kullanılacak. Aşırı, astronomik olarak belirlenen kıymetlerin önüne geçmek için 2017 yılında arsa veya arazi değeri neyse 2018 yılı için yapılacak değer artışı hiçbir şekilde bu değerin %50'sini geçemeyecek.

13. Yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5 şeklinde farklı oranlarda uygulanan özel iletişim vergisi yüzde 7,5 olarak tek oranda birleştiriliyor.

Cep telefonu görüşmelerinden %25 oranında, sabit telefon görüşmelerinden %15 oranında ve data ve internet hizmetlerinden %5 oranında alınan özel iletişim vergisi, %7,5 olarak tek oranda yeniden düzenleniyor. Böylelikle telekom hizmetlerinin vergilendirilmesindeki karmaşık yapı ortadan kaldırılıyor ve telefon görüşmelerinden alınan vergi oranları düşürülüyor.

14. Yurtdışında gerçekleşen telefon konuşmaları ve data hizmetleri için yurtdışındaki operatöre ödenen bedeller üzerinden KDV ve Özel İletişim Vergisi alınmayacak.

15. Bankalar tarafından yapılan türev işlemlere BSMV istisnası getiriliyor.

16. Engellilere sağlanan ÖTV'siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlarla sınırlandırılıyor. Böylelikle bu imkanın lüks araç alımında kullanılmak suretiyle kötüye kullanılmasının engellenmesi amaçlanıyor.

17. Vergi borçlarını süresinde ödemeyen mükelleflere yapılan ödeme emri tebligatlarında ödeme veya mal bildiriminde bulunma için öngörülen 7 günlük süre 15 güne çıkarılıyor. İhtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk uygulamalarında bu işlemlere karşı dava açma süreleri de 7 günden 15 güne çıkarılıyor.

Vergi borçlarını süresinde ödemeyen mükelleflere bu borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları için verilen 7 günlük süre de 15 güne çıkarılmakta.

18. Vergi borcu yoktur uygulamasının yapıldığı kamu kurumlarının kapsamı genişletiliyor.

19. Elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla internet ortamında yürütülen ticari faaliyetlere ilişkin bu işleri yürütenler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına bildirimde bulunma yükümlülüğü getiriliyor.

20. Elektronik ortamda yurtdışından Türkiye'deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara KDV bakımından Türkiye'de vergi mükellefi olma zorunluluğu getiriliyor.

21. Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK'nın mükelleflere yapacakları iade sırasında diğer idarelerin alacağı varsa yapılacak iadeden bunların mahsup edilmesi öngörülüyor.

22. Belediye meclislerine; eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere indirimli veya bedelsiz su teminine imkan sağlanıyor.

23. Maden ruhsatlandırma işlemlerinde ÇED raporu hazırlanmasında kamu kurumlarının işlemlerini 3 ay içinde bitirmeleri yönünde düzenleme yapılıyor. Belirli hallerde ÇED raporu aranmayacak.

24. İlgili mevzuatında yapılan düzenleme ile maden arama ruhsatı alan ancak arama döneminde gerekli çalışmaları yapmayan ruhsat sahiplerinin arama ruhsatları iptal edilecek. Benzer şekilde maden işletme ruhsatı alan ancak yeterli üretim yapmayan ruhsat sahiplerinin ruhsatlarının da iptali gündemde.

25. Orman sahası içinde yer alan maden sahalarının kullanımında orman arazi bedelinin işletme döneminin ilk on yılı için alınmaması öngörülüyor.

26. Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmelerine, uhdelerinde bulunan maden ruhsatlarını işletme, işlettirme, bunları bölerek yeni ruhsat talep etme ve bu ruhsatları ihale etme yetkisi veriliyor.

27. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve mazbut vakıflara ait taşınmazların kira süresinin 3 yıldan on yıla çıkarılması sağlanıyor. Ayrıca onarım veya inşa karşılığı kiralamalarda; onarım ve inşa bedeli göz önüne alınarak kira süresinin Genel Müdürün onayı ile yirmi yıla, Meclis kararı ile kırk dokuz yıla kadar tespit edilebilmesi imkanı getiriliyor.

28. Vakıflar Genel Müdürlüğünce vakfiyelerde yer alan hayır şartlarını gerçekleştirmek üzere amacı veya faaliyet konuları arasında eğitim, sağlık, kültür veya sosyal yardım bulunan yurtdışında kurulu tüzel kişilere Başbakan Yardımcısının onayı ile şartlı veya şartsız yardım yapılabilmesi imkanı getiriliyor.

(SÜRECEK)