KURUMSALAŞMANIN BAŞLANGIÇ İLKELERİ:
Günümüzde artık mali ve finansal dünya çok kısa an ve mesafelerde ulaşılabilir boyuttadır. Bilgisayar alt yapılarının gelişmesi ve internet teknolojisindeki gelişimler küresel olarak ülke sınırlarını kaldırarak paraya ve mala ulaşımı çok kolaylaştırmıştır.
Finansal piyasalardaki fon transferleri, sınır tanımadan vize ve pasaport kontrolü yapmadan hatta ülke ve kimliği bile çok fazla sorgulamadan kolaylıkla hareket edebilmektedir. Bu hareket kolaylığı aynı zamanda paranın veya mal-hizmetin kapasite artırımına neden olarak uluslar arası ticaretin gelişimini sağlamaktadır.
Günümüzde işletmeler finansman ihtiyaçlarını mahallî kaynaklardan tedarik edebildikleri gibi uluslar arası alandaki sermaye hareketlerinden de haberdar olarak yarar sağlayabilmektedir. Bu durumda karşıda yer alan fon sağlayıcılar seçenekleri artırarak fon transferlerini artırdıkları gibi talep edenler içinde seçenekler artmakta maliyetleri aşağıya çekebilmek mümkün olmaktadır.
İşte bu sistem ve verilerin artması sermaye talep edenler kadar ve ondan daha fazla sermaye sunanlar açısından güvenilir sistemler ön plana çıkmaktadır. Sermaye ve fon sahipleri işlemlerinde global şartlarda standart ve ilkeleri yaşatabilen işletmeleri ve kurumları tercih etmek durumunda kalmaktadır. Burada sözünü ettiğim standartların ve ilkelerin işletmelerce belirlenmesi, uygulanması kurumsallaşma kavramını ve kurumsal yönetim işlevini ortaya çıkarmıştır.
“DUYARSAM UNUTURUM, GÖRÜRSEM HATIRLARIM, YAPARSAM ÖĞRENİRİM.” ÇİN ATASÖZÜ
Burada sözünü ettiğim ilkeler ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerimiz için bir an önce düşünmeleri ve uygulamaları gereken acil tedbirler olarak algılanmalı ve uygulanmalıdır.
Hiçte zor olmayan bu tedbirlerin uygulanması işletmelerimiz için hem mevcudu rasyonel kullanmak hem de vizyon olarak geleceğe sağlam bakabilmek gibi getiri sağlayacak tedbirler bütünüdür de aynı zamanda.
Tüm dünyada kurumsallaşma yöntemleri altında beklenen temel ilkeler ana hatları itibariyle 3 grupta oluşur
1. Şeffaf olmak
2. Adaletli olmak
3. Hesap verilebilir olmak
“YÜRÜYEN ÜÇ APTAL, OTURAN ÜÇ BİLGEDEN DAHA ÇOK YOL ALIR.” ÇİN ATASÖZÜ
Bu ilkeleri ayrı ayrı açıklamadan önce Kurumsal yönetim tercih ve yaklaşımının sağlayabileceği faydaları da sıralamak isterim.
•Kurumsal yönetim konusunda anlayışın yaygınlaşması düşünülmesi ve yapılan düzenlemeler ile işletmelerde yaşatılmaya çalışılması konunun daha fazla tartışılmasına ve tartışıldıkça uygulama kalitesinin artmasına fayda sağlamaktadır
•Kurumsallaşma ile birlikte yönetim ve işletme içersinde kullanılmaya başlanan genel kabul görmüş muhasebe, finansman ilkeleri ile denetim standartları gibi başka standartlarda uygulandıkça faydaları görülmekte işletmelerce görülen bu durum diğerleri cesaretlendirerek teşvik etmektedir.
•Yönetimlerin yasal hükümleri doğru anlayıp uygulamaları hem kendi kurumsal hissedarları açısından hem de uygulamaların benimsenmesi ile yatırımcıları cezbeden sonuçlar doğurabilmektedir
•Kurumsallaşma ile birlikte işletmelerin yönetim kurullarının ve üst düzey yöneticilerinin performansları daha ölçülebilir ve gözlemlenir duruma gelmekte ve hissedarlar için kontrol ve değerlendirme imkânı vermektedir.
•Ve nihayet bana göre bir farklı yararı yasama faaliyetinde bulunanların sermaye piyasası ve şirketler hukuku konusunda yapacakları çağdaş norm düzenlemeleri için zemin ve veri sağlama imkânı yaratacaktır
Sonuç olarak: kurumsallaşma her durum ve şartta hem uygulayan firma için hem de ulusal ölçekte mili ekonomi için elzem, kaçınılmaz bir gerçekliktir.15.12.2014