Telle çevrili bir bahçede bu tele bağlı ve telin yanında gidip gelen orta büyüklükte cins bir köpek vardı. Yine bahçe duvarının taban kısmı 1 metre kadar tuğla ile örülmüş ve bu duvarın üzerine de 1 metre kadar tel örgü çekilmişti.
Bu bahçe teline yakın bağlanmış olan köpek gelene-gidene, tele yaklaşana havlayıp duruyordu. Bağlı olduğu için de bundan daha fazlasını yapamıyor, kimseye de başka bir zararı yoktu.
Köpeğin bağlı bulunduğu bahçenin karşında da bir inşaat vardı. O inşaatta da bir yıldır çalışan ustalar vardı.
Bu ustalardan birisi bazen elindeki bir küreği köpeğe sallayıp duruyordu. Yine böyle küreği köpeğe doğru salladığı bir gün keskin kenarıyla telin dışında olmasını rağmen köpeğin kafasına vurdu ve köpek kan içinde yere yığıldı.
Köpeğin sahibi bu durumu görünce çok üzüldü. Köpeğini çok seviyordu. Köpeğine vuran adamı tespit etti ve avukatı aracılığıyla mahkemeye verip maddi ve manevi tazminat davası açtı.
Mahkeme birkaç celse devam etti.
Belli bir yaşa gelmiş olan ve bir hayli tecrübeli olan avukat bazı şeylerden şüphelenmeye başlamıştı. Bu adamın babasının ölümünde de bir şeyler olabilir diye düşünüyordu.
Köpeği öldüren adamın babası öleli 2 yıl olmuştu, avukat, adamın babasının ölümünü sordu soruşturdu. Ölenin adamcağızın bir arkadaşı, “acilen gömdüler, bence bunda bir şey var” deyince, avukat ta cenazenin çıkartılıp otopsi yapılmasını talep etti.
Yapılan otopside adamın babasının başında da küreğin keskin tarafının izi tespit edildi. Adam köpeğe yaptığını babasına da yapmıştı.
20 yıl gün aldı ve hapsedildi. Köpeğin sahibi tazminat talebinden vazgeçmişti, hak tecelli etmiş ve adalet yerini bulmuştu.
Saygı ve sevgilerimle.