İşte güzel sözlerden biri daha, “ya imam ol ya imam bul!”

Yani deniliyor ki, a üstlendiğin işi hakkıyla yap ya da vekil bırakacaksan, işi yürütecek adamı bul.

Bir iş birine verilecekse iyi düşünülmeli adamın bilgisi, beceresi, yeteneği çalışma kapasitesi iyice araştırılmalıdır yoksa iş çıkmaza girer ve o iş sahipleri zarar görür. Bu kurala riayet edilmediğinden batan pek çok şirket ve ticarethaneler vardır.

Yine şirketlerdeki kefaletler şirketlerce verilmelidir. Şirketler adına şahıslar kefalet verirse o şahıslar ve aileleri zarar görür. Zaten şirketin maksadı şahısları böyle kötü durumlardan korumaktır.

Bağdaki kitaplığımı karıştırırken Rahmetlik Noter İhsan Sabuncuoğlu’na ait bir klasör buldum. Klasörde Çorum tarihine ait derlemelerim var. Bu derlemeler de Rahmetlik İhsan amcaya ait.

Doğumu 1900 lü yılların başı olan İhsan amca Çorum’a çok şey kazandırmıştır. 20 sene memuriyet hayatı, 30 sene de noterlik yapmıştır. Bu 30 senelik noterliği süresince pek çok teftiş geçirmiş en ufak bir hatası bulunmamıştır.

Rahmetlik Noter ihsan amcanın Çorum’a hizmetlerinde yine rahmetlik Sadi Leblebicioğlu hep yanında olmuş ve ikisi el birliğiyle seslerini hükümete duyurmuşlardır.

Kitaplıkta bulduğum klasördeki notlarda Çorum’a gelen ve hizmet veren valiler tek tek anlatılmaktadır.

Noter ihsan amcanın 6 tane oğlu vardı. Oğullarından Mete 1938 doğumlu olup benim de ilkokuldan sınıf arkadaşımdı. Mete aynı zamanda Rahmetlik Sadi Leblebicioğlu hocamızın da kız kardeşinden yeğeniydi.

İhsan amcanın hanımı Vesile teyzeydi.  İhsan amca çok diktatör bir adamdı ve çok güzel işlerinin yanında çok tuhaf işleri de vardı.  Örneğin, evdeki merdivenleri herhangi bir sıkıntı olmamasına rağmen su israfı olacak diye çok suyla sildirmez bezi iyice sıktırarak sildirirmiş.

Yine tuhaf bir işi daha evdeki salona iki tane sobayı yan yana kurmuş, sobaların borularını da bir T dirsekle birleştirerek aynı boruyla tek bacaya vermiş. İkisinin çıkışında da kapama kelebeği varmış.

Hava çok soğuk olunca ikisi yanar, biraz soğuksa büyük soba daha az soğuksa da küçük soba yanarmış.  Vesile hanımefendi bütün bunlara katlanır hiç sesini çıkartmazmış, mekanı cennet olsun.

Ben ve Mete sınıfın en iyi talebeleriydik.  İhsan amca çocuklarına karşıda çok disiplinli davranır hatta çok baskı yapardı.

Mete, bir gün sokakta oynayamamıştır. Bazen beni evlerine götürür evlerinin bahçesinde 1-2 saat oynar ayrılırdık. Akşam en geç 10 da yatılacak ve dersler de o saate kadar bitmiş olacaktı.

Tabii bu kadar baskının sonucunda evlatlarının hepsi iyi okumuşlardı ama çokta sıkıntı yaşamışlardı.

Noter İhsan amca çok zeki, akıllı ve çalışkandı.  Çoruma en büyük hizmeti ise Çomar Barajı olmuştur. Bu barajda Sadi Leblebicioğlu’nunda büyük katkısı vardır. Baraj hala hizmet vermektedir. Kurulalı 70 yıla yaklaşmıştır ve en ufak bir yapım hatası yoktur.

Etrafı güzelce ağaçlandırılmış, yollar açılmış eğlence ve piknik yerleri oluşturulmuş Çorum’un denizi gibidir. Senelerce Çorum’a içme suyu vermiş ve yine Çorum’u sel baskınlarından korumuştur.  Bu vazifeyi hala da yapmaktadır.

Yazıda İsmi geçen ve hakkın rahmetine kavuşmuş olanlara yüce rabbim rahmet etsin inşallah. Mekanları cennet ve defterleri sağ yanından verilenlerden olmuşlardır inşallah.

Saygı ve sevgilerimle.