Çorum’da üreticinin tüm analizlerini yapabilecek kapasiteye sahip olan Toprak Analiz Laboratuvarı’nın açılışına Vali Ahmet Kara, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum Merkez Köy Muhtarları Derneği Başkanı Zeki Oral, öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Geçen yılı Ziraat Odası’yla bölgenin toprak analizlerinin Hitit Üniversitesi’nde yapılması konusunda fikir birliğine vardıklarını ve aradan geçen 1 yıllık sürede çalışmaların tamamlandığını dile getiren Rektör Alkan, 15-16 milyon liralık son teknoloji cihazlarla donatılan Toprak Analiz Laboratuvarı sayesinde üreticilerin daha çok verim alabilecekleri ürüne yönlendirmelerini de sağlayacağını açıkladı.
İlimizde toprak analizlerinin daha sağlıklı şekilde yapılmasını sağlayacak laboratuvarın çevre ilçe ve illere de hizmet verebilecek kapasitede olduğunu anlatan Rektör Alkan, çiftçilere en uygun analiz sonuçlarıyla daha çok verim için önerilerde bulunacaklarını, amaçlarının para kazanmak olmadığını ve Çorumlulara böyle bir hizmeti sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını açıkladı.



Laboratuvar ile belli bölgedeki bir toprağın gübre ihtiyacını da ortaya koyacaklarını söyleyen Rektör Alkan, “Bünye, toprak reaksiyonu, kireç, toplam tuz, organik madde, fosfor ve potasyum başta olmak üzere yüksek hassasiyetteki tüm analizler artık burada yapılabilecek. Bu analizlerle ele alınan toprağın özellikleri belirlenip, toprağa verilecek en uygun gübre çeşidine karar verilebilecek, böylelikle ürün miktarı ve kalitesinin artması bilimsel temelli olarak sağlanacaktır” diye konuştu.



Toprağın insan yaratılışının asıl maddesi olduğunu hatırlatarak değerinin artmasının, gübrelemenin ve hangi ürünlerin daha iyi verim vereceğinin belirlenmesinde toprak analizinin önemli olduğunu söyleyen Vali Ahmet Kara ise yaptığı konuşmada Çorum’un sanayisinin ne kadar gelişirse gelişsin tarımın ana sektör olmaya devam edeceğini bildirdi. Bu nedenle toprak analizi ve damla sulamanın önemini anlatan Kara, ilimizde toprak analizlerinin daha sağlıklı şekilde yapılması ile birlikte tarımda verim ile kalitenin artacağına inandığını kaydetti.
Vali Kara, buradaki analiz sonuçlarına göre üreticiye yönlendirme yapılmasının önemli olduğunu da dile getirdi. Tarım İl Müdürü Ermiş de bu konuda çiftçiyi bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapacaklarını açıkladı.



Konuşmalardan sonda protokol üyeleri tarafından kurdela kesilerek laboratuvar resmen hizmete açılmış oldu. Vali Kara ve beraberindeki heyete Toprak Analiz Laboratuvarı, Spektroskopik Analiz Teknikleri Laboratuvarı, Taramalı Elektron Mikroskobu ve Numune Saklama Odası’nı gezdiren Araştırma Görevlisi Beytullah Öz ise yapılan çalışmalar konusunda davetlileri bilgilendirdi. Beytullah Öz, toprak analiz sonuçlarının Bakanlığın bilgi sistemine yüklenerek kayıt altına alındığını da sözlerine ekledi.



(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim