Bahçelievler MTAL, 16 öğrenci ve 3 öğretmen ile Çorum’u “Hitit ANGELS” olarak temsil etti. “Hitit ANGELS” ekibi, turnuvanın kuralları gereği robotlarını 6 hafta içerisinde etraftakilerin icat çıkarmayın demelerine rağmen hazırlayarak yarışmaya katıldılar. Türkiye'de 2015'ten beri sezon dışı olarak organize edilen FIRST Robotics Competition Regional Turnuvası ilk kez uluslararası turnuva olarak yapıldı. FIRST Robotics Competition Regional Turnuvası, Fikret Yüksel Vakfı’nca uluslararası ayağı ise For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST) tarafından yapıldı.

Lise çağındaki gençlerin takım ruhunu geliştirmek, yardımlaşmayı ve sonuç yerine sürece odaklanarak birlikte kazanmayı benimsemesini sağlamak amaçlanan turnuvada öğrencilerden, belirlenen oyun ve kurallar dâhilinde robotlarını yapmaları, aynı zamanda kendi iş planlarını oluşturup kaynak bularak sürdürülebilir bir takım oluşturmaları bekleniyor. Turnuvanın tamamı sponsorlar ve gönüllülerle yürütülüyor. Gönüller, işin her anında ve her alanında yer alıyor.

Dünya genelinde 26 ülkeden 3 bin 660 takımın katıldığı turnuvaya Amerika, Çin, Kanada, İsrail, Meksika ve Avustralya'dan sonra Türkiye de 7. ülke olarak ev sahipliği yaptı. İlk kez 10-12 Mart 2018 tarihlerinde Ülker Spor ve Etkinlik Salonunda gerçekleşen 2018 FIRST Robotics Competition İstanbul Regional'da Samsun, Adana, Kars, Niğde, Çorum ve Giresun'un da dâhil olduğu 14 farklı ilden 39 lise takımı 6 haftada yaptıkları robotlarıyla yer aldı. Robot performansının yanı sıra teknik birikimleri ve topluma kazandırdıkları değerler ile ölçümlenen takımlar bu kriterler çerçevesinde ödüllendirildi.

Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilcisi Ayşe Selçok, “Artan gönüllüler ve sponsorlarla 2015’te 8 takımla başladığımız bu yolculukta 2017 yılında takım sayısını 54'e çıkartarak yaklaşık bin 500 öğrenciye ulaştık” dedi.

Etkinliğin öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmasının yanı sıra, eğitim kurumları ile sektörler arasında kurulan ilişkileri de hızla geliştirdiğini belirten Selçok, gençlerin bu sayede birlik ve beraberliği, takım olmayı, takım uyumu ile farklı farklı görevlerde bir şekilde bütünlük sağlamayı ve kaynaşmayı öğrendiklerini kaydetti.

Uluslararası turnuvada Çorum’u temsilen “Hitit ANGELS” adıyla katılan Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu’dan turnuvaya katılan tek kız takımı olarak dikkat çekti. Mentörleri Engin Uzun, İsmail Eren, Tülay Oktay eşliğinde farklı bir anlayış ve geleceğin teknoloji yapısına uygun mühendislik becerileri ile hazırlanan kızlar, diğer takımlardan övgüler toplayarak Çorum’u en iyi şekilde temsil etmiş oldular. Leader Mentörü Engin Uzun önderliğinde turnuvada yer alan takım, sanayi 4.0’ı, kendi hayatlarının bir parçası olarak gördüklerini, robotik, kodlama, yazılım, mekatronik bilgilerini geliştirmek için çok yararlı olduğunu ifade etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim