Türkiye’de 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla tarımsal eğitim-öğretim alanında ilk adımın atıldığına değinen ZMO İl Temsilcisi Necati Gül, tarımsal faaliyet alanının tüm unsurların çabalarıyla günümüzdeki düzeyine ulaştığını, ülkede 174 yılı aşkın süredir devam eden tarımsal öğretimin verimli bir şekilde değerlendirilemediğini ve tarımsal öğretimde en temel sorunun ise kaliteli elemanlar yetiştirememekten kaynaklandığını dile getirdi.

Bunun en önemli sebeplerinden birinin fakülte ve alınan öğrenci sayılarındaki artış olduğunu kaydeden Necati Gül, “Özellikle, 1980’li yıllardan sonra ziraat fakülteleri plansız bir biçimde açılmış ve öğrenci kontenjanları kapasitenin çok üzerinde artırılmıştır. Bunlara karşın, öğretim elemanları aynı oranda artmamış bunun doğal sonucu olarak eğitim kalitesi olmuşuz yönde etkilenmiştir” dedi.

“Bu kadro; Türk Milletine, sektörün akademik ve ekonomik hayatına mal olacak temel felsefesi, vizyonu ve kalkınma programı olan bir ‘Tarım Politikası’ için gerekli tüm katkıyı sağlamak, işin mutfağından-akademisine; üreticisinden-tüketicisine bütün tarafların ortak bir noktada buluşturacak bir platform oluşturmak zorundadır” diye konuşan ZMO İl Temsilcisi Gül, açlığı sonlandırmak, yoksulluğu azaltmak, çevreyi korumak ve ekonomik gelişmeyi artırmak için neler yapılabileceğine dair küresel farkındalığın artırılması nedeniyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2020 yılını “Uluslararası Bitki Sağlığı Yılı” ilan ettiğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri olarak bu yılı başarılı kılmak için çaba göstereceklerini de belirten Gül mesajında şu görüşlere yer verdi: “Bitkileri veya bitki ürünlerini zararlılardan ve hastalıklardan uzak tutmak, özellikle gelişmekte olan bizim gibi ülkeler, bitki sağlığı standartlarına uyumu güçlenecek ve pazara erişim de kolaylaşacaktır. Sonucunda da Ülkemizde tarım ürünleri ihracatında yaşanan geri dönemin önü kesilecektir. FAO’nun 2020 yılı için temel hedeflerinin tutturulması; Ziraat Mühendislerine verilen değer ve kıymetin artırılması; kamu ve özel sektörde yeteri kadar Ziraat Mühendisi istihdamının yapılması ile gerçekleşecektir. Aç kalmak istemiyor ve önümüze koyduğumuz hedefi tutturmak istiyor isek aç bırakmayacağız. Yani istihdam sağlayıp, istihdam sağladığımız Ziraat Mühendisine hak ettiğini vereceğiz. Bilginin en değerli sermaye olduğu günümüzde bilim adamlarımız başta olmak üzere Mühendis, Tekniker, Teknisyen ve sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşların Ziraatçılar Günü’nü kutlarım” (Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim