Çorum’un en canlı ticaret alanlarından biri olan Ayakkabıcılar Arastası’nda okul sezonunun başlamasına rağmen esnaf durgunluktan yakınıyor.

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kala, Arasta esnafı okul alışverişi için umduğunu bulamamış görünüyor.

Bu yıl Kurban Bayramı ile okulların açılmasının birbirine yakın olması, bir takım ihtiyaçların ertelenmesine ya da bayramda yapılan alışverişle yetinilmesine neden olmuş görünüyor.

Mustafa Hanoğlu (Sağda) ve Şahin Özen.

Arasta’nın köklü esnaflarından Mustafa Hanoğlu, tam da bu noktaya dikkat çekerek, “Kurban Bayramı ve okulların açılması yakın olunca vatandaş ekonomik olarak zorlandı. Kurbanlık masrafı yapan insanlar, bayram kıyafetlerini de almış oldu. Okul için şimdi yeni ayakkabıya ihtiyaç duyulmuyor. Pek çok aile, bayramda aldıklarıyla idare etme yoluna gidiyor.” dedi.

İbrahim Temel.

“MİLLET GIRTLAĞINA KADAR BORCA BATMIŞ”

Arasta’da uzun yıllardır çalışan İbrahim Temel de ekonomik sıkıntının “had safhada” olduğuna vurgu yaparak, “Millet zaten gırtlağına kadar bankalara borçlanmış durumda. Çoğu vatandaşımızın alışverişi düşünecek hâli bile kalmamış. Üstüne üstlük marketlerin bile ayakkabı satışı yapması, bizim işimizi iyiden iyiye baltalıyor.” diye konuştu.

İbrahim Temel, Arasta’nın eski canlı günlerine dönebilmesi için “otantik” bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Fevzi Çelik, Mert Sevinç isimli müşterisine yardımcı olurken…

“AHİLİK KÜLTÜRÜ CANLI TUTULMALI”

Fevzi Çelik ise küçük esnafın, ülkenin “temel taşı” olduğunu belirterek, alınacak tedbirler ve yapılacak yeni düzenlemelerle küçük esnafın korunması ve “Ahilik” kültürünün canlı tutulması gerektiğini söyledi.

Kalifiye eleman sıkıntısına da dikkat çeken Fevzi Çelik, “Çırak yetişmiyor. Çıraklık Eğitim Merkezleri’nin de müfredatının gözden geçirilmesinde yarar görüyorum.” dedi.

Recep Bekâr, müşterileri tarafından yazılan ayakkabı kartonlarını gösterirken…

“ESKİ MÜŞTERİLERİMİN GÜZEL DİLEKLERİ YETİYOR”

40 yıllık ayakkabıcı olduğunu söyleyen Recep Bekâr ise işlerin durgunluğundan yakınarak, “Eskiden bu Arasta ne güzeldi… Müşteriler de bir başka güzeldi. Benim öyle müşterilerim var ki her geldiklerinde ayakkabı kartonlarına iyi dileklerini yazıp giderdi. Şimdi bu durgunlukta o kartonlardaki yazılarla teselli buluyorum.” ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR MÂKUL”

Arasta’dan alışveriş yapmayı tercih eden Haydar Sabancılar ise fiyatları mâkul bulduğunu dile getirerek, “Zaten bu Arasta’da herkese ve her keseye göre ayakkabı bulmak mümkün olmuştur.” dedi.

Ayakkabıcılar Arastası, okul sezonuna rağmen “durgun” görünüyor.

Haydar Sabancılar

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim