Batı da Felsefe, (Philosophia) kelime olarak, “bilgeliği sevmek” anlamına gelir.

Doğu’da “hikmet”, Arapça bir kelimedir, derin, yararlı ve yüksek bilgi demektir.

Batının felsefesi doğuda hikmet olarak bilinir.

Hazırsanız, felsefe diyarından hikmet yurduna kısa bir yolculuk yapalım.

HİKMET SAHİBİ: Filozof Empodokles, bir sohbet sırasında “Hikmet sahibi bir insan bulmakta zorlanıyorum” deyince, tarihçi filozof Ksenefon, “Normaldir efendim” cevabını vermiş. “Çünkü bir hikmet sahibini, ancak hikmet sahipleri tanıyabilir.”

ÇARE : Çok israf eden birisi, Sokrates’e gelip, hiç parası kalmadığından dert yanmış ve biraz borç para vermesini istemiş. Sokrates, adama şu cevabı vermiş. “Masraflarınızı kısarak, kendinizden borç alın.”

İNSANIN KIYMETİ: Yunan- Pers (İran) savaşları sonunda Pers askerleri esir edilip Atina meydanında satılığa çıkarılır. İran’lı esir askerlerin üzerindeki göz kamaştırıcı elbiselerin bir çırpıda satılmasına karşılık, esirlere alıcı çıkmaması üzerine, orada bulunan Diyojen, düşünceli, düşünceli : “İnsan ne garip mahlûk! Arızi meziyetleri üzerinden sökülüp atılınca, kendisi beş para bile etmiyor” der.

EN BÜYÜK FELÂKET : Büyük İskender’e dünyanın en büyük felâketinin ne olduğu sorulmuş, o da şöyle cevaplamış: “İyi adamın kötü adama muhtaç olmasından daha büyük bir felâket yoktur.”

DEMETRİOS’UN GENÇLERE NASİHATİ: Faleros’lu Demetrios, gençlere şu nasihatte bulunuyordu: “Üç kimseye mutlaka saygılı olunuz.” 1) Kendi evinizdeyken ailenize,

2) Sokaktayken, gelip geçenlere, 3) Yalnızken, kendinize..

EFLATUN’A SORMUŞLAR: İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan davranışları nelerdir ?

Eflatun tek tek sıralamış: “1) Çocukken sıkılırlar ve büyümek için acele ederler. Ne var ki, sonra çocukluklarını özlerler. 2) Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler. Ama sağlıklarını geri almak için de para öderler. 3) Yarınlarından endişe ederken bu günü unuturlar. Sonuçta, ne bugünü, ne yarını yaşarlar.

Hiç ölmeyecek gibi yaşarlar. Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler…”

ŞİİR : Bir şemsiye tamircisi yazmış olduğu şiirleri incelemesi için Shakespeare’e gönderdiğinde ünlü yazarın cevabı şu olur: ” Dostum! Siz şemsiye yapın, hep şemsiye yapın, sadece şemsiye yapın…”

HOLLANDA TÜRKİYE MİLLİ MAÇI

Dün gece Hollanda bizi şahane bir futbolla 6-1 yendi. Skordan ve sahadaki çaresizliğimizden utandım. Hollanda topu koşturdu, bizimkiler topun peşinde koştular.

Aylar önce sahamızda Hollanda’yı ve Norveç’i şahane bir futbolla yenmiştik.

Çok kısa bir zamanda ne oldu da bu çocuklar bu hallere düştü? Anlayan beri gelsin.

Futbol Federasyonu ve Şenol Güneş maalesef milli takımı doğru dürüst yönetemiyorlar.

Bir garabet var bu işte ama, bir türlü anlayamıyorum!

Milletçe, güne sığmayan acılar yaşadığımız için geceleri uyuyamıyoruz.

Ben de hikmetle, felsefeyle, tasavvufla, şiirle ve müzikle hayata tutunmaya çalışıyorum.

Felsefe diyarından hikmet yurduna yolculuğumun bir ömre sığmayacağını düşünerek aşağıdaki dörtlüğümde Allah’tan ilave bir ömür rica ettim.

Ağlayarak gelmişim gülerek gitmeliyim,

Kainâtın, Dünyanın sırrına ermeliyim,

Bir ömür yetmez bana, bin ömürdür dileğim,

Geldikçe gitmeliyim, gittikçe gelmeliyim.. (Mehmet Özata)

ŞİMDİ SÖZ FİLOZOF BAADDİN’DE

1-Almanya Başbakanı Angela Merkel,” Hindistan ve Çin birlikte iki milyar beş yüz bin nüfusa sahip. 150 Tanrısı, 800’den fazla inancı var, barış içinde yaşıyorlar.

Ama Müslümanların bir Allah’ı, bir Peygamberi, bir dini, bir de kitabı var. Ama sokakları birbirlerinin kanıyla kıpkırmızı. Katil “Allah’ü Ekber “diyor, kurbanı “Allah’ü Ekber” diyor, ve her iki taraf ta öldürülenlere “şehit “diyor! Bu işte var bir garabet!

2-Maalesef, “Sen delisin, çatlaksın, sıyırmışsın”. Ama sana bir sır vereyim mi?

“İyi insanların çoğu öyledir.”

3-Zülfü Livane’linin can dostu meşhur Yunan sanatçısı Mikis Theodorakis 96 yaşında ölmüş. Toprağı bol olsun. Yıllar önce Mersin’de verdikleri bir konserde Zülfü Livaneli ve Mikis Theodorakis’le tanışmıştım. Dünya çapında bir sanatçıydı.

4-Libya aslen Berberi, Mısır Kıpti, Cezayir Tuareng, Filistin’liler Girit asıllı, Lübnan Fenike’li, Suriye’liler Süryani, Irak’lılar Akat’lardandı. Arap işgalleri sonucu bütün bu milletler Arap’laştı, o güzelim zengin kültürleri yok oldu.

5-Yolda Polis, “İyi günler, ehliyet ve ruhsat” diyor. Adam, “Sen benim kim olduğumu biliyor musun?” diyor. Polis, “Onu annene sor, bana ehliyet ve ruhsatını ver” diyor. 8 Eylül 2021