Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Gördünüz mü? Madem demokrasi diyorsunuz, işte size demokrasinin alası. Cumhurbaşkanını halk seçti. Bundan daha demokratik olur mu?
Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilirse antidemokratik olmazdı. Parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde Cumhurbaşkanını meclisin seçmesi de demokratik olsa gerektir. Ayrıca da bugüne kadar adında demokratik, cumhuriyet gibi kavramlar bulunan birçok ülke battı çıktı. Ad değiştirdi. Hiçbirisi de demokratik olmadı. Kaddafi’nin Libya’sının başında Cemahiriye vardı ama katıksız diktatörlüktü. Demokratik Almanya da adında demokrasi var diye demokrat falan değildi.
Özetle bunlar aldatıcı hususlar. İşin özüne bakmak lazım. Ülkede kuvvetler ayrımı var mı? Hukukun üstünlüğü ne durumda? Basın özgür mü? Bunlara bakmak lazım. Hele hele de demokrasi eşittir sandık derseniz bu ne derece demokrasi olur, onu da düşünmek, % 95-98’lerle seçim kazanan nice diktatörü unutmamak lazım.
Ne ise, biz gelelim şu bizim Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimlerin başarılı kimlerin başarısız olduğuna. Seçimin galibi Ekmeleddin Bey, mağlubu ise Recep Tayyip Erdoğan’dır. Neden mağlubu diyorum. Arkasındaki bunca Devlet desteğine ve imkânına rağmen yüzde 52’yi zor buluyorsa bu kanaatimce hezimettir.
Kendisini yarım asra yakın bir süredir sosyal demokrat, solcu ve de halk partili olarak lanse eden ben, son haftaya kadar iki muhalefet partisinin çatı aday formülüne ters baktığım için –belki antidemokratik bir davranış ama- “kimseye oy vermeyeceğim” deyip duruyordum. Zira, her iki muhalefet partisi de Anadolu’da çok kullanılan bir sözdür. “El elin eşeğini ıslık çalarak arar” derler. Onlar da ortalıkta yok. Adamcağız tek başına dolanıp duruyor. Ama o kadar ölçülü ki, üslubunu bozmuyor. İç siyasette çok özlem duyduğumuz husus. Ulanlı, yahuuulu argolar yok. İşte tam arzuladığımız aday diye düşündüm. İkiyüz kilometre ötedeki oy kullanacağım yere gittim ve oyumu kullandım.
Ekmeleddin Bey, sizin gibi ölçülü, kibar ve her şeyden önce devlet adamlığı sorumluluğu ile davranan, toplumu ajite etmeyen insanlara çok ihtiyacımız var. Lütfen meydandan çekilmeyin. Siz, sizi aday gösteren partilere rağmen ve koca devletin imkânlarını kullanan birisine rağmen çok büyük bir başarı sağladınız. Bu başarı tamamıyla size aittir. Sizi aday gösterdikten sonra meydanlarda görünmeyenler sakın ola ki başarıya sahip çıkmasınlar.