23.10.2011 Pazar ve 09.11.2011 Çarşamba günü Van’da deprem oldu. Bu depremler pekte büyük olmamasına rağmen (Japonya’da 9–10 şiddetinde depremler oluyor.) çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti yine birçok vatandaşımız da yaralandı. Allah ölen yurttaşlarımıza rahmet geri de kalanlara da sabırlar ihsan etsin.

Peki, çok büyük bir sarsıntı olmamasına rağmen neden böyle oldu ve neden bu kadar büyük yıkım oldu? Tabi ki binaların aslına ve de yönetmeliklere uygun yapılmadığından.

Ben ilk Van depreminden 8 gün sonra Pazartesi Yazıları isimli köşemde, “Sağlam Bina Nasıl Yapılır” başlıklı bir yazı yazdım. Bu yazı da bazı önerilerim oldu. 

Yine bu depremden sonra Çorum mahalli gazetelerinde de depremle ilgili pek çok yazılar yazıldı.  Şimdi ben diyorum ki başımızı kuma sokup, kötü alışkanlığımız olan, “bize bir şey olmaz” düşüncesinden bir anca kurtulup kendimize ve yetkililere soralım; ÇORUM’UN DEPREM HAZIRLIĞI VAR MI? NE KADAR VAR? 

Biliyorsunuz Çorum 2. derece deprem bölgesinde. Sayın Ahmet Mete Işıkara’ da Çorum’u Türkiye’ deki 4–5 riskli şehir arasında görüyor.

Bizimle beraber komşu vilayetler de depreme ne kadar hazırlar ve bir deprem halinde birbirlerine ne kadar ve nasıl yardım yapacakları belli mi?

Çorum’da depremle ilgili nasıl bir çalışma yapıldığını yetkililer kamuoyuna bildirmeli. Varsa ki mutlaka var eksiklikler bir an önce giderilmeli.

Yine neler yapılacağı ile ilgili olarak benim 31.10.2011 tarihli yazımda bahsettiğim önerilerde yetkililerce okunur ve dikkate alınırsa çok faydalı olur kanısındayım.

Ben o yazımda, binlerce kişiyi barındıracak ve 10 şiddetinde bir depreme bile dayanacak spor salonu büyüklüğünde ve ya daha büyük binalar yapılmalı diye yazdım. Bu yapılan binaların içi boş olsun fakat ısıtma tertibatı tam olsun diye de ilave etmiştim.

 İşte böyle binalardan şehrin dört köşesine ve birde merkeze hemen yapılmalı. Halkın huzurlu olması için mahalli gazetelerimizde Sayın yetkililer bu konuları hemen ve ayrıntılı olarak yazmalıdırlar.  Yazmalılar ki ne kadar hazırlıklıyız halkımız görüp rahat bir nefes alsın.

Not: Basında son günlerde, Başbakan’ın meclisteki açıklamaları doğrultusunda başta İstanbul Büyükşehir ve diğer belediyelerin yönetmelik çıkar çıkmaz hemen çalışmalara başlayacakları ve sağlam olmayan binaları yıkılacakları haberleri vardı. Bizim belediyemizde bu konuda öncü olmalı ve hemen çalışmalara başlayarak sağlam olmayan binalar için gerekenleri yapmalıdır. Belediye başkanımız Sayın Muzaffer Külcü Bey’in Çorum’u şantiyeye çeviren cesaretini bu alanda da görmek isteriz efendim. 

Saygı ve sevgilerimle.