Çorum’da yüzyıldır yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının fotoğrafları “Çorum Kazılarından Yansımalar” konulu fotoğraf sergisinde sanatseverlerle buluştu. Cumhuriyetin 100. Yılında “Çorum Kazılarından Yansımalar” konulu fotoğraf sergisi ile Hasan Tuluk’a ait eserlerin yer aldığı “Metallerin Dili İle Anadolu” Metal Sanatları Sergisi Çorum Müzesi’nde açıldı.  
Sergilerin açılışına Vali Yardımcıları Tamer Orhan ve Bayram Köse, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Metal Sanatçısı Hasan Tuluk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Müze Müdürü Metin Çakar ile davetliler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

sergi 241023 j (3)
Açılışta konuşan Müze Müdürü Çakar, Cumhuriyetin 100. yılına kavuştuğunu belirterek nice 100 yıllara kavuşmasını temenni etti. Türkiye’de 13 müzede Cumhuriyetin 100. yılına özel sergiler açıldığını ve bunlardan birinin Çorum Müzesi olduğunu hatırlatan Metin Çakar, “İlimiz, Türkiye’de ki önemli arkeolojik alanların pek çoğuna sahip. Çorum’da 5 alanda arkeolojik kazılar devam etmekte. Bizler de bu arkeolojik kazıların son 100 yıldır, geçmişten bugüne kadar arşivlerde kalmış, pek çoğumuzun görmediği ama çok güzel anıları içerisinde barındıran fotoğraflardan oluşan bir seçme sergi yapmaya karar verdik. Yaklaşık 50 tane birbirinden ilginç pek çoğu 1910’lu 1930’lu yıllarda çekilmiş fotoğrafları bu sergide göreceğiz. Ayrıca yine sergimize paralel olarak kıymetli hocamız Metal Sanatçımız Hasan Tuluk tarafından yine Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla “Metallerin Dili İle Anadolu” sergimiz de siz sanatseverlerimizle buluşacak.” dedi.
Çakar ayrıca Hasan Tuluk ve sergilerde emeği geçenlere teşekkür etti.  

sergi 241023 j (2)
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise törende yaptığı konuşmada günümüzde 500’ü aşkın müzede modern müzecilik anlayışıyla hizmet verildiğini söyledi. Çorum Müzesi’nin interaktif uygulamaları, modern müzecilik sergileme anlayışı, müzikten görsel sanatlara kadar birçok etkinliği ve faaliyeti bünyesinde bulundurduğunu aktaran Bektaş, açılışı yapılan her iki serginin de Anadolu’nun tarihsel birikimini ve kültürel değerlerini ortak bir paydada buluşturduğunu ifade etti. Bektaş, “Yaşayan insan hazinemiz Sayın Hasan Tuluk hocama teşekkür ediyorum. Müzemizin şu anki duruma gelmesinde emeğini esirgemeyen Müze müdürümüz ve tüm ekibimize teşekkür ediyorum.” dedi.
Vali Yardımcısı Bayram Köse de sergilerin açılmasına katkı sağlayanlara teşekkür etti.  Konuşmaların ardından açılışı yapılan sergiyi gezen protokol üyeleri ve davetlilere eserlerle ilgili bilgi verildi.

sergi 241023 j (4)
Çorum’da 1934 yılında başlayan arkeolojik araştırmalar ve devamındaki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin fotoğraflarının yer aldığı sergi ile Hasan Tuluk’un eserlerinin yer aldığı sergi beğeni topladı. 

Editör: NURDAN AKBAŞ