Walter Ellas “Walt” Disney, Amerika’lı yapımcı, yönetmen, senarist, çizer. 1901 yılında Chicago’da doğdu. 1966’da öldü. Dünyaya gelmiş geçmiş en başarılı yönetmenlerden. Kardeşiyle beraber Walt Disney firmasını kurdu. Miki fare, Bambi, Pluto, Donald Amca gibi ölümsüz karakterler yarattı. Toplam 22 Oscar ödülü kazandı. Disneyland ile sinemadaki başarısını iş dünyasına taşıdı. Firması hâlâ yılda 60 milyar dolar gelir elde ediyor.

1955 yılında Los Angeles’ta çalışanların çocuklarıyla birlikte eğlenebileceği büyük bir park olan Disneyland projesini hayata geçirdi.

Çizgi film dünyasına adını altın harflerle yazdıran Walt Disney, 65 yaşında akciğer kanseri nedeniyle 15 Aralık 1966 yılında vefat etti. Geride 40 otel, 11 park, 2 su parkı, 8 büyük stüdyo, 6 plak firması ve 11 televizyon kanalı olmak üzere birçok eser bıraktı.

MİCROSOFT’UN SAHİBİ BİLL GATES

William Henry “Bill” Gates. Amerika’lı iş adamı, bilgisayar mühendisi, hayırsever. 1955 yılında Seattle’da doğdu. 20 yaşında Microsoft’u kurdu. Dünyada işletim sistemi pazarının %75’ine hakim. Firmasında yüz bin kişi çalışıyor. 1995’de dünyanın en zengin adamı olmasına rağmen, 1997 yılına kadar ekonomi sınıfında uçtu. Yaklaşık 150 milyar dolar servetiyle hâlâ dünyanın üçüncü en zengin adamı. Eşiyle beraber şimdiye kadar hayır kurumlarına 40 milyar dolar bağışta bulundu.

Servetinin %95’ini öldükten sonra bir vakfa bağışlamayı planlıyor.

Bill Gates diyor ki; “ En zor işleri vermek için en tembel insanları seçiyorum.

Çünkü o işi yapmanın kolay bir yolunu mutlaka buluyorlar.

AMAZON’UN SAHİBİ JEFF BEZOS

Jeffrey Preston “Jeff” Bezos. Amerika’lı iş adamı, girişimci, internet dâhisi. 1964 yılında Albuquque’de doğdu. Dünyanın en büyük internet perakendecisi Amazon.com’un kurucusu. Üstün zekâlı olduğu daha çocukken belliydi. Yürümeye yeni başlamışken beşiğini parçalara ayırmayı denedi! Bilgisayar mühendisliği okudu. Dünyanın en büyük finans firmalarının yazılım sistemlerini yarattı. 1994’de Amazon.com’u kurdu.

Perakende sektöründe devrim yarattı.

Times dergisi tarafından yılın insanı seçildi. 190 milyar dolar servete sahip.

Bir piknik yolculuğu sırasında babaannem arka arkaya sigara içtiği için “Babaanne içtiğin sigaralar yüzünden ömrün 10 yıl kısaldı” dedim. Babaannem ağlamaya başlayınca büyükbabam hemen karavanı yolun kenarına çekerek durdu ve beni aşağı indirdi Bana sertçe, “Jeff, bir gün, nazik olmanın zeki olmaktan daha zor olduğunu anlayacaksın” dedi. Büyükbabam haklıydı, “Zeka bir yetenek, düşünceli olmaksa bir seçimdir.” Bu acı anımı ömrümce unutamadım.” diyor Jeff.

APPLE- STEVE JOBS

Steven Paul Jobs. Amerika’lı girişimci, işadamı, vizyoner lider. 1955 yılında San Francisco’da doğdu. 2011 yılında öldü. İlk kişisel bilgisayarı yaratan ekipten. Evinin garajında kurduğu Apple Computer 2011 yılında 500 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. İPhone, Macintosh, İPad ürünleri yaratan ekibin patronu. Kanserden elli altı yaşında hayatını kaybettiğinde, bir çok insan saygıyla andıkları bir insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. Ölümüyle özellikle bilişim sektöründe yarattığı acı yıllarca konuşuldu.

Steve Jobs ölmeden önce şu tarihi konuşmayı yapmış.

Hayatım boyunca kazandığım serveti birlikte götüremiyorum. Ne götürebiliyorum, sadece aşkla çöktürülmüş anılar. Gerçek zenginlik sizi takip edecek, eşlik edecek, güç verecek ve devam etmeniz için ışık verecektir.
Hayatın sınırı yoktur. Nereye gitmek istiyorsanız gidin. Ulaşmak istediğiniz en üst noktaya ulaşın. Bu tamamen sizin kalbinizde ve ellerinizdedir. Dünyadaki en pahalı yatak nedir? "Hasta yatağı". Birisini arabanızı kullanmak için, para kazandırmak için işe alabilirsiniz, fakat hastalığınızı taşıyacak birisini bulamazsınız.

Kaybedilen şeylerin telafisi olabilir. Fakat kaybolduğu zaman bulunamayan bir tek şey var "hayat". Kaynak : Mümin Sekman’ın “Hayat Bilgesi” kitabı

“8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutluyorum. Rahmetli Neşet Ertaş üstadım ne güzel söylemiş. “Kadın insandır, bizler insanoğluyuz.”

Kadınlar Günüyle ilgili olarak yazdığım bir dörtlük;

Kadınlar bahtımıza bir güneş gibi doğarlar,

Aydınlık yüzleriyle karanlığı boğarlar,

Başımızın tacıdır bu mübarek insanlar,

Sevgimizle yücelir, kahrımızla yanarlar… (Mehmet Özata)

10 Mart 2021