23.03.2012 Tarihinde Dünya Gazetesinde yayınlanan Mersin’deki Bal Ormanları haberini sizlerle paylaşmak istiyorum:

“Türkiye’de Bal Ormanları oluşturma Projesi kapsamındaki çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Mersin’in ilk bal ormanı olma özelliği taşıyan Eshabı Kehf Bal Ormanı hizmete açıldı. 6 bin 250 adet kovan kapasiteli ormandan yılda 125 ton bal elde edilmesi bekleniyor.

Açılışta konuşan Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, ilkinin açılışını gerçekleştirdikleri bal ormanı sayısını 20’ye tamamlamak istediklerini belirterek, “Türkiye’de en fazla bal ormanını Mersin’de kurmak istiyoruz. Mersin dünya reçine merkezi olacak” dedi.

250 hektar alanda 21 adet parsel oluşturdukların açıklayan Acer, bu parsellerde arıcıların tüm ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Arıların ihtiyaç duyacağı suyun dahi düşünülüp su çukurları oluşturulduğunu kaydeden Acer, “Arıcılar için de park yerleri, çadır yerleri, kovan platformları ve sağım alanları hazırlandı. 6 bin 250 adet kovan ve 100’e yakın arıcının faydalanabileceği proje kapsamında 125 ton bal üretilmesi planlanıyor” diye konuştu.

Yıl içinde ceviz ve badem ormanları da oluşturacaklarını, eko turizmde Mersin’i bir üs haline getireceklerini ifade eden Acer, “Fidan üretimini de yoğunlaştık 11.5 milyon adet fidan üretmeyi hedefliyoruz. 7 adet fidanlıkla Mersin’i Ortadoğu’ya fidan ihraç merkezi yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çalıkoğlu ise konuşmasında Basra Böcekli bal ormanları oluşturulmasını beklediklerini anlattı. Bünyelerinde 1.700 arıcı bulunduğunu kaydeden Çalıkoğlu, kurulan bal ormanlarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Arıcılarımız Basra Böcekli ormanlar için Muğla’ya gitmek durumunda kalıyor. Bu da maliyetleri artırıyor. Biz Mersin’de de Basra böceği yetiştirilebileceğine inanıyoruz ve Basra Böcekli bal ormanları bekliyoruz” dedi.”

Şimdi bu çok güzel ve çok önemli bir haber. Ben, Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Sayın Hasan Çalıkoğlu ile görüştüm. Çalıkoğlu, Bal ormanının Biberiye fidanları ağırlıklı olarak kurulduğunu belirtti. Biz bunun üzerine Mersin Tarsus Karabucak Orman İşletmesinden Biberiye fidanı temin etmek için çalışmalara başladık.

Orman İşletme Müdürlüğümüz arıcılarımızla irtibata geçerek ÇORUM’DA EN KISA ZAMANDA BAL ORMANLARI KURMAK İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPMALIDIR. Mersin’de 20 adet bal ormanı kurulacağı söyleniyorsa Çorum’da da yeterli sayıda Bal ormanı kurmak için çalışmalar bir an önce başlamalıdır. Bu Çorum Arıcılar Birliğinin de ana hedefi olmalıdır.

Çorum’da arıcılık yapan ve bu işi iyi bilen birisi yıllar önce, Çorum ve civarında üretilen balların Anzer Balı kalitesinde olduğunu söylemişti. Gerçekten de Çorum bitki örtüsü bakımından bal üretimi için çok uygun ve nadide yerlerden birisidir.

Çorum’un bu artısına ek olarak bal ormanları kurmak için girişimlere başlamalı ve bu artımızı daha da avantajlı bir hale getirmeliyiz.

Saygı ve sevgilerimle.