Benden 5-10 yaş büyük bir grup arkadaşlarımla öğle yemeği için bir araya geldik. Yemekte söz dönüp dolaşıp Halk Bankası ile Atatürk Lisesi arasındaki ana caddeye geldi…Senelerdir bu yolun iki yanına park eden arabalara ne de yaya geçitlerine.

Arkadaşların anlattığına göre buradaki yaya geçit yerleri iyice belirlenmediği ve yolda yaya geçiş çizgileri olmadığından sık sık kazalar yaşanıyormuş. Uzun zamandır ne asfaltın ne de yaya kaldırımlarının yenilenmesi bitmedi gitti.

        Buralardaki çalışmalar bitince bu işe İl Trafik Komisyonu mu el atar, Trafik Şube mi çözer ve Belediyemizin köklü bir plan ve düşüncesi var mıdır bilmiyorum?

        Arkadaş grubumuzdaki ağabeylerden biri, yolun ortasına demir bir perde çekilir, geçiş yerleri belirlenir ve yoldaki geçiş çizgileri de tamamlanırsa bu iş tamam olur diyor.

        Doğruyu söylersek, bu fikre de saygısızlık etmiş olmayalım ama ben böylesi bir çözüme taraftar değilim. Yolların beton ve demirlerle hizaya getirilmesini hoş karşılamıyorum, tabiilikten uzaklaşmak acı veriyor bana.

        Ama ortaya çekilecek zincirler vs. güzel bir düzenleme yapılıp güzelce de boyanır ve ortaya çim, güller dikilirse hatta çim yerine çiçek dikilirse güzel olabilir diye düşünüyorum. Sulanırken dikkat edilirse çiçeğin bakımı daha kolay olur sanıyorum.

        (Yine orada konuşulanlara göre, ben bunu bilmiyordum, fakire verilen sadaka zekâttan daha eftaldir denildi. Bunun sebebi ise zekât kulun borcu, sadaka ise ikramdır, ihtiyaç gidermedir denildi.)

        Çorum trafiğinde yolların düzene konulması çalışmalarında yaşlı sürücüler de iyice düşünülerek gerekli tedbirler alınmalıdır.

Son aylarda, havaların da soğuk olması hasebiyle yolara tükürenler bir hayli çoğalmıştır. Sigara izmariti atanlar da aynı hızla çoğalıyor.

        Bunu yapan insanlara yazı ile ihbar yapılmalı, insanlara saygısızlık eden, yolları kirleten bu insanlara cezalar yazılmalıdır.

        Temizliğiyle övündüğümüz şehrimizin (hala da öyle sayılır ama) bu kirlenmesinin önüne geçilmezse bu şehrin özelliği, güzelliği, temizliği elden gidecek.

        Çorum’da yeni otobüs hatlarının açılacağı yazıyordu. Güzel bir haber ama halkımız hala bu otobüslerde inme binme, oturma kurallarına pek riayet etmiyor, nezaket kurallarına pek uymuyorlar. Yaşlılara yer gösterilmiyor. Bunlar gençlere okullarda kibarca anlatılmalıdır.

Ayrıca otobüs durakları yine trafik kurallarına riayet etmeyen ve nezaket kuralarından bihaber olan otomobil sahiplerince işgal ediliyor. Trafik polisleri bu ihlalleri yapanlara göz açtırmamalıdır.

        Temiz, nezih, kibar olmak insan olmanın ana kuralıdır.


               *


        Sabah haberlerinde, Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız, çöp büyük bir tehdit ama faydalanmak lazım dedi. Ve 59 firmanın çöpten elektrik üretmek için bakanlığa müracaat ettiğini belirtti. Çöplerin endüstriye kazandırılma çalışmaları en kısa zamanda başlar inşallah.

             *

        İleriki yıllarda bu yazıyı okuyan olursa ve 2013 Şubat’ı sonlarında hava nasıldı acaba diye merak ederlerse diye yazıyorum; havalar bahar havası gibi, ağaçlar çiçek açmak üzere, bu yıl kış görmedik, kar görmedik desek yeridir, ama yağmur iyi yağdı sayılır.


        Hoşuma Giden Sözler: İnsan ömrü çatlak bardaktaki suya benzer, içsen de içmesen de tükenir.

        Saygı ve sevgilerimle.