Geçtiğimiz yılardaki 27 Şubat tarihli notlarım için ajandalarıma bakıyorum:
Bugün, 27 Şubat 2014 tarihi için notlarımsa, ikinci cemre suya düştü, hava biraz ısındı. Sabah saat 09:00’da hava az bulutlu. Arkadaşım Avni ailesiyle birlikte Samsun’a geçiyorlarmış saat 10’ da kahvaltıya bize uğrayacaklar. Pazartesi yazımı şimdi yazmaya başladım ve yazdım.
Evet, ajandamdaki geçmiş yıllardaki 27 Şubat tarihli notlarımsa şöyle olmuş: 27.02.2013’de, sabah 06’da sıcaklık +5 derece. Öğleden sonra saat 2’de hava güneşli ve güzeldi. Akşama doğru soğudu, yağmur atıştırdı. Gece kar beklerken saat 23’de hava açtı, yıldızlar göründü.
27.02.2012 Cemre suya düştü. Sabah saat 06, derece +3. Öğleden sonra +10. İkindiye doğru 1-2 saat güzel yağmur yağdı. Öğleden sonra bağa gittik. Akşam saat 11’de sıcaklık +6. Caminin müezzini, bizim köyde çatılarda, 60 cm kar var diyor. Bizim Mustafa’ların köyde ise 40-50 cm kar varmış.
Tekrar bu güne 27.02.2014 Perşembe gününe dönelim. İkinci cemre suya düştü. Üçüncü cemre de 06.03.2014 Perşembe günü toprağa düşecek.
Toprakla uğraşanlar bu yıl aylar öncesinden bağda bahçede çalışmaya başladılar. Hava kurak ve sıcak, yağan yağmurlar toprağa 10 cm ancak geçmiş. Normal yağışlar olmuş olsaydı bu 50-60 cm olurdu. Birçok çiftçi ektiği buğday toprağın yüzünde yeşermediği için tarlaları yeniden sürüp fiğ ekiyormuş.
Kuraklık, yani yağışların yeteri kadar olmaması en çok tarımla, toprakla uğraşan insanları etkileyecek. İçme suyunun temini çok zor değil, bidonla, şişeyle satılıyor ve sular arıtmadan geçirilince 2-3 defa daha kullanılabiliyor. Mühim olan kullanma ve sulama suyu.
Suyu idareli kullanmak ta ayrı bir tedbirdir. Hazreti Peygamberimiz, evinizin önünden ırmak geçse ve siz orada abdest alsanız da suyu idareli kullanın buyurmuşlardır.
Şu günlerde İstanbul’da, Seramik Fuarı var. Bu fuarlarda sergilenen ürünlerde, klozetlerde suyu en az kullanma yarışı yapılıyor. Eskiden sifona basılınca 6 litre su bir anda harcanırken bu 2-3 litreye düşürülmüş durumdadır. Bu gidişle daha da azaltılacak bu işin öncülüğünü ise Türkiye’de Ece Banyo yapmıştır ve hala da bu yarışın içindedir.
Merdiven altı üretimlerse hala 6 litre su kullanıyorlar. Klozeti ucuza aldığını sanan kullanıcı aslında çok pahalıya alıyor. Her ay fazladan harcadığı suyun parasıyla o ucuz aldığını sandığı klozetin fiyatı birkaç yıl sonra marka klozet fiyatının 3 katına çıkmış oluyor.
* * *
Son günlerde gazetelerde, televizyonlarda iktidar muhalefet münakaşası can sıkıcı bir hal aldı. Başka haber yok sanki.
30 Mart’ta mahalli seçimler var. Onun için ileri saat uygulaması da 31 Mart’a alındı.
Seçimler milletimize, yurdumuza, Çorum’umuza hayırlı olsun ve k im layıksa o kazansın inşallah.
Gazetenin bu günkü önemli haberi; “Tılsım bozuldu Galatasaray 10 maç sonra Arena’da gülemedi” diye yazıyor. Takımlar yurt dışında bayağı başarılı.
Saygı ve sevgilerimle.