Afet yönetimi; afet öncesi, afet esnasında ve afet sonrası safhalarından oluşmalıdır.
AFET ÖNCESİ
Afet öncesi dönemde afet yönetimi, genel olarak, afet zararlarını en aza indirebilmek amacıyla gerekli önlemleri almayı, mümkün olan hallerde önlemeyi, mümkün olmayan durumlarda ise acil kurtarma ve yardım çalışmalarının etkin bir biçimde yapılmasını sağlamayı, afet zararlarının azaltılması çalışmalarını sürecin her aşamasına yaymayı ve insanları bu konularda eğitmeyi amaçlamaktadır.
AFET ESNASINDA
Afet yönetiminin afet sırasındaki amaçları, mümkün olan en fazla sayıdaki insanı kurtarmak, afetlerin doğurabileceği ek tehlike ve risklerden insan canını ve malını korumak; afetten etkilenen toplulukların hayati gereksinimlerini en kısa zamanda karşılamak ve hayatın normale dönmesini sağlamaktır. Bu amaçların gerçekleşmesi, afet öncesi yapılan plan ve hazırlık çalışmalarının, kurulacak teşkilatın afet anında etkin bir biçimde harekete geçirilmesiyle mümkün olabilmektedir.
AFET SONRASI
Afet sonrası dönemde afet yönetiminin amacı, afetin doğurabileceği ekonomik ve sosyal kayıpların en düşük düzeyde kalmasını veya etkilerin en kısa sürede düzeltilmesini ve afetten etkilenen topluluklar için emniyetli ve gelişmiş yeni bir yaşam çevresi oluşturulmasını sağlamaktır.
DERS ÇIKARMAK
En önemlisi de, yaşanan her afetten ders almak ve o yaşananların benzerlerinin tekrar yaşanmasının önünü kesebilmektir.
Halimize bir bakalım;hangi olaylardan ne kadar ders alabiliyor ve önlemlerimizi ne kadar geliştirebiliyoruz?