Okumak için kütüphaneme kitap bakıyordum. Rahmetlik Abdullah Ercan ağabeyin, “Düşünceler ve Duygular” isimli kitabı dikkatimi çekti.

Kitap bana 4 Şubat 2004 tarihinde hediye edilmiş. Tabii aldığım zaman okumuşum ama şimdi elime alınca bazı yerlerini tekrar okudum.

Abdullah ağabey, “Sevgili İsmet Çenesiz’e derin saygılarımla. 4 Şubat 2004” diye yazmış ve hediye etmiş. Allah gani gani rahmet etsin. Defteri sağ taraftan verilenlerden olmuştur inşallah.

Ben de her kitap bastırdığımda kendisine götürür, imzalar ve verirdim.

Saatlerce sohbet eder, çay içerdik, ev yapımı bisküvilerden ikram ederdi güzel bilgi küpü ağabeyim. Müthiş bir hafızaya sahipti.

Benimle arkadaşlık eden 1922 doğumlu Abdullah ağabeyim (benden 17 yaş büyük)  1902 yılında doğan babamla da arkadaşlık etmiş.

Zamanlarının meşhur kör Hasan’ıyla bağda sohbet eder, rahmetlik Hasan ağabeye şarkı, türkü söyletirlerdi. Biz de bazen onlara yiyecek ve içecekler getirir, bu güzel havayı onlarla beraber teneffüs ederdik.

Abdullah ağabeyin kitabı, “4 lükler” diye başlamış. 4 mısralı, onun ince zevki ve derin bilgileriyle dolu 4’ lüklerle.

Sayfa 81’de beyitler başlıyor. Kitabın sonundaki 5-6 sayfada ise türküler var.  (Sayfa 101)

Sayfa 74.
Kör Hasan namıyla ünlenen Şair Hasan Çıtak’ın anısına:

- Şiirden ve türküden bir ahenk ördü Kör Hasan
-  Bu âlemi gönlünün gözüyle gördü Kör Hasan
- Karanlıkta azıp, yolda kalmışlara gönlünden,
-  Işık tutup yol gösteren bilge kördü Kör Hasan

Beyitlerden seçmeler:

Sayfa 91

-  Atın ayağı ancak mihenk taşında belli olur
- Bir insanın değeriyse iş başında belli olur

- Çekilmiş kılıç mı yaman, kabzadaki el mi yaman?

- Atalar demişler ki, bey mi, el mi yaman?


Türküler:

Sayfa 125

Güzel sen sevdanın seher yelisin
İlkbaharın boz bulanık selisin
Yüreğin türküsü, sazın telisin, diyerek bitirmiş kitabını Abdullah ağabey.

Yüreğin türküsü, sazın telisin, Allah ta sana gani gani rahmet eylesin.
****
Şubat’ta okullar tatil olur karneler verilir, kimi ağlar, kimi de güler denilir… Ağlamaya hiç gerek yok, gözünün önüne bak, ikinci ders yılında işleri düzeltmeye bak.
****
Bu gün hava o kadar sıcak ki sanki bahar. Hâlbuki bu günler en soğuk günler olması gerekirdi. Kar olmalı çatılarda, buzlar sarkmalı yapılarda, pencereler buz tutmalı.

Bu sene kar yüzü de görmedik desek yanlış olmaz. Allah’tan ümit kesilmez yağar inşallah iki karış kar. Çocuklar kızak kayar, kardan adam yapar, gökten bereket yağar inşallah.  Hikmetinden sual olunmaz, o ulu Allah. O her şeye kadir olan Allah.
****
4 Şubat’ta ben bu yazıyı yazarken, torunum Ahmet Çenesiz’in bir oğlan çocuğu dünyaya geldi. Bizi mutlu eden bu yavru vatana, millete, bütün aileye hayırlı uğurlu olur inşallah. Sıhhatli imanlı, hayırlı uzun ömürler diliyorum efendim.

Saygı ve sevgilerimle.