(CEVDET PAŞA-MECELLE/OSMANLI HUKUKU)
Tekâmül (gelişme) yasası uyarınca bütün canlılar kendi mükemmelliğine doğru yol alırmış. Hayvanlarda, bitkilerde gördüğümüz bu dönüşüm ve mükemmelliği maalesef insanoğlunda göremiyoruz.
Sık kullandığım ve çok sevdiğim bir atasözünde, “Allah insanoğluna iki yuvarlak organ vermiş. Biri düşünmek, biri oturmak için. Başarı hangisini kullandığımıza bağlıdır.” denir. Doğayı ve tabiatı mahfederek kendi ayağına kurşun sıkan insanoğlunun hangi organını kullandığına siz karar verin.
İnsanoğlunu bir zamanlar tam bir umutsuz vaka olarak gördüğüm için şöyle yorumlamıştım.
Allah’ım nasıl yarattın bunca insanı tip, tip?
Uslarında nasıl fark yarattın ey yüce Sahip?
Hikmetinden sual olmaz ama neydi muradın?
Hepsi başka bir âlem, hepsi başka bir garip…(Mehmet Özata)
Yaklaşık bir hafta önce İstanbul’dan kalkarak Çorum Lisesinin 70. Yıl kutlamaları için Osmancık’a geldim. 29 Mayıs Pazar günü de kutlamalara katılmak için Osmancık’tan Yılmaz Dündar, Mahmut Karslı, Yücel Boyacı ile beraber Çorum’a geldik.
Yağmur nedeniyle spor salonunda yapılan kutlamalarda, 2015- 2016 Çorum Atatürk Anadolu lisesi öğrencilerinin mezuniyet törenlerini izlemek zorunda kaldık.
Bu yüzden Çorum lisesinin 70. Yıl kutlamaları için gelenler sukutu hayale uğradı.
Açıkçası, Çorum Atatürk Anadolu lisesi müdürü kardeşimiz Halit Güneş iki karpuzu bir koltuğa sığdırmaya kalkınca sınıfta kaldı.
Kutlamalara, Çorum lisesi 1963 mezunu olup, Çorum’da yaşayan arkadaşlarımdan yalnızca Avukat Adnan Çırakoğlu katıldı. Bu demektir ki, bu arkadaşlarıma ne telefonla ne de davetiyeyle ulaşmayı becerememişler.
Bir kargaşa içinde geçen konuşmalardan sonra pilav kuyruğuna girmeye kalktık. Kuyruktaki öğrencilerin çokluğu yüzünden pilav alamadan ayrıldık.
Çorum lisesinin efsanevi müdürleri Ahmet Güngör ve Hasan Hüseyin Hastaoğlu’nun törene katılmaması da çok dikkat çekici bir ayrıntıydı.
Osmancık’lı Eczacı dostum Mustafa Boyvat, Yılmaz Dündar, Mahmut Karslı ve Yücel Boyacı “ kutlamalar Çorum lisesin şanına hiç yakışmadı hocam dediler.
Koskoca anlı, şanlı Çorum lisesinin 70. Yıl kutlamalarının bu kadar sönük geçmesine çok çok üzüldüm.
25 Mayıs 2013 Cumartesi günü Çorum lisesi 1963 yılı mezunlarının 50. Yıl toplantısını organize etmiş bir kardeşiniz olarak moralim çok bozuldu.
İnsanoğlunun tekâmülünü beklerken bu denli geriye düşmemizi hiç ama hiç anlayamıyorum.
İsterdim ki, Osmancık’tan sizlere güzel şeyler yazayım ama gördüklerim, yaşadıklarım buna elvermiyor.
Yıllar önce milli şairimiz Mehmet Akif’te, güzel ülkemde aynı koşullarda aynı cehalete tanık olduğu için perişan halimizi, ahvâlimizi şöyle dile getirmiş.
Ey millet uyan! Cehline kurban gidiyorsun,
İslam’ı da “batsın” diye tutmuş ye diyorsun”
Allah’tan utan, bari bırak dini elinden,
Gir leş gibi topraklara kendin gireceksen…
Felâketin başı hiç şüphe yok cehaletimiz,
Bu derde çare bulunmaz, ne olsa mektepsiz,
Ne Kürd elifbeyi sökmüş ne Türk okur ne Arap,
Ne Çerkez’in, ne Laz’ın var bakın elide kitap…
Fazla söze gerek var mı?