Bahçede evin önünde ve merdiven başı balkonunda arkadaşlarla resim çektirdik. Sonra Atatürk evine girdik. Mutfak bölümünde masa başında oturur biçimde Atatürk’ümüzün oturur konumda 12- 13 yaşlarında gösteren balmumu bir heykeli vardı.

Atatürk’ün balmumundan yapılmış heykeli

Oradan odanın birisine geçtik. Birden heyecanla irkildim. Atatürk sanki canlıymışçasına koltuğuna oturmuş bize bakıyordu. “Hangi yüzle karşıma çıkıyorsunuz?” der gibi geldi bana. Atatürk’ün balmumundan yapılmış bu heykeli normal boyutlarda ve gerçekçi bir biçimde yapılmıştı.

Diğer bir odada da Annesi Zübeyde Hanım’ın oturur konumda ve gülümseyen yüzüyle balmumu heykeli vardı. O da gerçek boyutlarda Atatürk’ümüzün heykeli gibi canlıymış izlenimi veriyordu.

Selanik kentinde Aristotelous Meydanı

Atatürk’ümüzün evinin duvarlarda yaşamöyküsünü savaşlarını, cumhuriyet sonrası çalışmalarını özetleyen yazı ve resimlerinin dışında evde hiçbir şey yoktu. Bu açıkçası bizlerde büyük düş kırıklığı yarattı. Oysaki farklı uluslardan yılda 50 binden fazla kişi Atatürk Evi’ni ziyaret ediyormuş. Gelenler de bizler gibi aynı düşkırıklığı içinde evi ve içindeki Atatürk’ün, annesinin ve çocukluğunun heykellerini görüp gidiyorlarmış.

Evin boş olmasının nedenini rehberimiz Mario açıklıyor. Kişisel eşyaları, yaşam malzemeleri, bir evde olması gereken Atatürk’ümüze ait ne varsa; iki yıl önce Türkiye’deki yetkililer tarafından, emaneten istenmiş. Ve gönderilmiş. Ancak ne var ki aradan iki yıl geçmesine karşın hala geri iade edilmemiş. Bu ne aymazlıktır? Hangi gerekçeyle Atatürk Evine ait bu emanetler geri gönderilmez? Anlamak mümkün değil.

Fransız mimar Ernest Hébrard’ın 1918’de tasarladığı meydanın büyük bir bölümü ellili yıllarda yapılmış. Büyük İskender’in bir heykeli meydanın ortasında yer alıyor. Çevrede alışveriş yerleri, barlar, kitapçılar, bankalar, oteller sıralanıyor.

aynı zamanda alışveriş mağazalarından restoranlara, sanat galerilerinden kafelere kadar pek çok farklı mekanların bulunduğu bir yer. Hareketli bir görünümün egemen olduğu bölge, gezip eğlenilebilecek ve sık sık yapılan sanatsal etkinliklerin izlenilebileceği bir yermiş.

Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın balmumu heykeli

(SÜRECEK)