ANLAYANA SİVRİSİNEK SAZ

YOZGAT’A AKILLI YATIRIM !

 

Çorum’un eski valilerinden Atıl Üzelgün, “Devlet onurundan tasarruf olmaz” derdi.

Bunun gibi, devlet her işe “kâr” anlayışıyla da yaklaşamaz.

Nitekim, güvenlikten sağlığa, eğitime pek çok hizmet, devlet tarafından karşılanır, halkın vergileriyle de finanse edilir.

“Çorum’a havaalanı açılsın diye uğraşıp duruyorsunuz, ama o havaalanının işletmesi rantabl olur mu?” diye soranlar var da, onun için söylüyoruz.

Aslında cevap basit:

“Peki, Merzifon’a açılan havaalanı rantabl mı? Yozgat’a açılacak havaalanı rantabl olacak mı?”

Daha açık bir soru:

“Yozgat’a havaalanı akıllı yatırım mı?”

Çorum’da inşaatı yarım kalmış havaalanı projesinin yeniden canlandırılması yönünde fikirler ortaya konulduğu zaman, bizzat Çorum’u yönetenler “olmaz” diye ayağa kalkmışlardı.

Kendilerince gerekçeler üretmişlerdi.

Çorum’a gelirken bilgilendirildiği anlaşılan Ulaştırma Bakanı da, gazetecilerin “Çorum Havaalanı…” sorusu daha ağızlarından çıkmadan, “Gündemimizde yok!” diye lafı ağızlarına tıkamıştı.

Şimdi Yozgat Havaalanı gündemde.


Komşu kente yapılan her yatırım Çorumluları sevindirir, buna kuşku yok, ama “Çorum’a hak ettiği yatırımlar neden yapılmıyor?” sorusu da beyinlere çivi gibi saplanıyor.

Gerçi, bir yetkili çıkıp “Kardeşim, Çorumlu istemiyor ki…” cevabını verse, kimsenin söyleyecek sözü de yok ya…

Devlet hizmet için değil mi?

Öyle ama, başka özdeyişler de var dilimizde:

“Gücü gücü yetene” gibi…

“Mühür kimdeyse Süleyman odur” gibi…

“Ağlamayana meme yok” gibi…

“Kendim ettim kendim buldum” gibi…


ÇORUM’A BİÇİLEN ROLLERE DİKKAT !


Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, geçenlerde ÇORUM HABER’i ziyareti sırasında, ekonomi yönetiminin, Çorum için “ihracat şansı olan” 5 sektörü ana hedef olarak belirlediğini söylemiş, bu haber de 10 Mart 2012 tarihli gazetede yayınlanmıştı.

Çorum’a önemli rol biçilen 5 sektör şöyle sıralanıyordu:

1) Makina, 2) Toprak Sanayi, 3) Sağlık Araç-Gereçleri, 4) Gıda ve Makinaları, 5) Kara Ulaşım Araçları.

Makina imalat ve toprak sanayi sektörleri, Çorum ekonomisinin temelini oluşturuyor. Desteklendikleri oranda büyük atılımlar gerçekleştirebilecek kapasiteye sahipler. 

Sağlık araç-gereçleri üretiminde Çorum’un Hayat Şırınga ve Mone Medikal gibi başarıyı yakalamış deneyimleri var. Önceki gün yapılan Tıbbi Cihaz Çalıştayı ve özellikle Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas’ın özendirici konuşması da, bu açıdan yeni ufuklar açmış olmalı. 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi, hemşehrimiz Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş, Çorum’un gıda üretiminde ve teknolojisinde şanslı olduğunu, bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini her platformda ifade ediyor.

Kara ulaşım araçları bahsinde ise, Çorum’da otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteren kayda değer firmalar var.

Bursa’da proje yöneticisi olarak görev yapan End.Müh. hemşehrimiz Yıldırım Çitli’nin “Türkiye’nin 2023 vizyonunda raylı sistemlerin büyük önem taşıdığı” yolundaki uyarılarına ve Çorumlu sanayicilere bu doğrultudaki çağrılarına ise, Milletvekili Bağcı’nın da katıldığını biliyoruz.

Dolayısıyla, Çorum’a rol biçilen sektörlerde arayış içinde ve daha aktif olmaya ihtiyaç var.

ANLAMAYANA DAVUL-ZURNA AZ