Ateş, düştüğü yeri yakar!

Günün modası belli oldu. Eline mikronu alan herkes kadın haklarını anlatıyor. Canilerin işlemiş oldukları cinayetleri kınıyor. Yaşanan olumsuzluklara herkes karşı çıkıyor. Yurdun dört bir köşesinde kadınlar tarafından basın açıklaması yapıldı. Haber bültenlerine cinayetler damgasını vurdu. Parti yöneticileri, köşe yazarları kınama yarışına girdi. Televizyonların tartışma programlar evlere şenlik; uzman geçinenler susmak bilmiyor.

Yeni yılda alışkın olduğumuz gibi yeni fiyat ayarlamaları gündeme geldi. Zam yapılmadığı için kimse ciddiye almıyor. Yakın bir zaman içinde konuşabileceğimiz yeni bir konu bulunmadıkça cinayetleri önlemenin birebir yollarını tartışır gibi yapacağız. Sorunları çözmek yerine, kendimizin bulduğu çözüm yollarını konuşmaya devam edeceğiz.

Aslına bakarsan sorunun çözüm yollarını uzakta aramaya gerek yok. Uzmanlar, akademisyenler mahkeme tutanaklarını inceleyebilir. Yapılacak araştırmalar sonucunda yaşanan acıların nedenleri hakkında ipuçları bulunabilir. Eşinden ayrılan, sığınma evlerine yerleşen, yeni bir yaşam kurup ayakta durmaya çalışan binlerce kadın var. Çaresizlik içinde çırpınan, ayrılmış olduğu halde eski eşinden kurulamayanlar var. Farklı görünebilir ancak sorunların asıl nedenleri bulunabilir.

Amacımız sorun çözmekse sorunun ne olduğunu, nedenlerini araştırmamız gerekir. Alınacak önlemlerle daha büyük acıların yaşanması önlenir.

konuşmaya devam edilirse kadın cinayetlerinin nedeni onların eşleridir. Katil belli; öldürülen belli. Cinayeti işleyen suçunu kabul etmiş. Kadın mezara gidecek. Katil cezaevinde cezasını çekecek. Cezaevinde suç işleyenler arasında bir araştırma yapıldı mı bilemiyorum. Neden suç işlemiş, bugün neleri düşünüyor? Benzer suçların işlenmesi nasıl engellenebilir? Elime bugüne kadar bu konuyla ilgili yazılan bir öykü, araştırma sonuçları geçmedi.

Kadın yazarların yazmış olduğu kitaplar var. Okuma zahmetinde bulunmuyoruz. Bunlardan bir tanesi kadın ölümleriyle ilgili bir öykü. Öykünün yazarı, kahramanları bayan. Onun yazdıklarına göre kaynana, oğlunu istediği kızla evlendiremez. Bütün çabaları sonuçsuz kalır. Oğlu, eşinden boşanmak istemez. Akıllı kaynana yeni bir çözüm yolu bulur. Gelini bir kaza sonucunda rahmetli olur. Kaynananın ağıtları yürekleri yakar. Buna benzer olaylar mafya filmlerinde yer alır.

Kendini yazar kabul eden bir bayanın uydurduğu bir yalan değil. Aile içinde yaşanan olumsuzluklar gizlenir. Aileye yakışan vardır; yakışmayanı vardır. Ev içinde yaşananlar gizlenir. Aile bireyleri bile kendi aralarında yaşanan olumsuzluğu konuşamaz. Sonuçta ailenin şerefi korunmuş olur! Son öz söylenmiştir.

Yapılması gerekenler çok zor değil. Bilim insanları her soruna birden çok çözüm yolu bulabiliyor. Uzmanların yapacağı çalışmalar sonucunda cinayetin asıl nedenleri bulunur. Çözüm yolu yine onlar tarafından önerilir. Süreç içerisinde bilim insanlarının sayesinde yaşanan olumsuzluklar yok denecek noktaya gelir.

Sorunları çözmek yerine konuşmaya devam edeceğimizi söylemeye gerek yok. Ne yazık ki yeni yılda yaşanan acı olaylarda, cinayetlerde artış olacak. Her gün ölüm korkusuyla yaşayanların sayısı öldürülenlerden çok çok fazladır.

Benzer acıları yaşamaya devam edeceğiz. Görünen köy kılavuz istemezmiş!