Adam vardır adamlardan yahşidir.
Adam vardır, hayvan ondan yahşidir.

İnsanlar, yaşadıkları sürece sevinçlerin yanı sıra sayısız acılarla karşılaşır. Kara gün olarak görülen sıkıntılı günlerde insanlar yanlarında gördükleri tanıdık tanımadık insanlarla kendini teselli etmeye çalışır. İnsanların yardımına koşmak iyidir, güzeldir, yahşidir. Sıradan bir baş sağlığı dilemek dahil, yapılanlar; her ilde her dinde, her çağda takdir toplar. İnsan olmanın erdemi olarak değerlendirilir.
Küçük yerleşim yerlerinde insanlar kimin yoksul, kimlerin yardıma muhtaç olduğunu biliyordu.Yerdeki karıncanın, gökte uçan kuşun, elbette insanın değeri çok büyüktü. Herkes maddi durumuna bağlı olarak çevresindeki insanlara destek oluyor. Her zaman onların yardımına koşuyor. Bunları yaparken o insanları kırıp incitmemeye, başkalarından gizlemeye özen gösteriyordu.
Gün geldi, kameraların, foto muhabirlerinin gözü önünde yardımlar yapılır oldu. Fırsatçılar araya girip kendine pay çıkardı. Dağıtılan yardımları alabilmek için insanlar birbirlerini ezdi. Küçük çocuklar, yaşlılar, kadınlar yardım almak için çabalarken ezildi. Onlar elleri boş döndü.
Bazı televizyon kanalları ara sıra birilerini ekrana çıkartır; izleyicilerden yardım ister. Amaçları yoksul insanlara yardım etmek mi, yoksa reklam pastasından daha büyük pay almak mı bilemiyorum. Toplanan yardımlar, o insanların yaralarını sardı mı bu konuda bilgim yok. Sinekten yağ çıkaranlar, leş kargaları canlı yayına bağlanıp kendi adına, bilmem hangi kuruluşun adına yüklü miktarlarda bağış sözü verir. Söylentiler doğru ise o kişiler sözlerini unutur.
Mutlaka herkesin dikkatini çekmiştir. Büyük şehirlerde bazı kadınlar, kucaklarında baygın yatan çocukla Allah rızası için yardım toplar. Yoldan geçenler yardım yapmak için birbirleri ile yarışır. Kimse o çocukların neden sürekli baygın halde uyuduğunu merak etmez. Bu konuyla ilgili araştırma yapan bir gazeteci o çocuklara alkol verildiğini bu yüzden çocuğun kendine gelemediğini iddia etti. Alkolün özellikle küçük çocukların beyinlerine geri dönüşü asla mümkün olmayan zararlar verdiğini yazdı.
Yaşanan her acı olayın ardından ülkemiz genelinde yardım kampanyaları düzenlenir. Kısa sürede büyük miktarlarda para toplanır.
İnternet ortamında Van iline bağlı bir köyde görev yapan ilk okul öğretmeni bayan, öğrencileri için giyecek ve kırtasiye toplamak istediğini duyurur. Okulun adresiyle birlikte cep telefonu numarasını yazar. Çok değil bir hafta sonra yardım göndermek için kendisini aradığımızda dağıtım yapamayacak kadar çok yardımın geldiğini söyledi.
Günlerce duyurusu yapılan yardım kampanyalarında ne kadar yardım toplanır; toplanan yardım, ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaştırılır bilen var mı?
İnanmayan, ölen işçiler için toplanan yardım paralarını araştırır.