BİLİNÇLİ YÖNETİM
“sebeplerin en önemli görülen %20 si sonuçların; %80 nini bundan sonra gelen %30 u sonuçların; %15ini ve kalan %50 si de sonuçların; %5 ini oluşturur.”
Yukarıda yer alan genel veri, pareto analizinin inşaatının temelini oluşturur bu analiz önemli olanı önemsiz olandan ayırt etmemizi kolaylaştıracaktır.
Gereksiz ve zamanı tüketen birçok ayrıntı ile uğraşırken daha önemli olanlar dikkatimizden kaçmakta bu durum son tahlilde verimliliği olumsuz etkilemektedir.
Daha çok çalışmak daha başarılı olmak için her zaman yeterli olmaz. Yöneticiler için daha başarılı olmanın yolu daha az emek ile daha fazla faydayı yakalayabileceği temel uygulamaları kullanmakla mümkün olacaktır.
Bu analiz ile vaktimizin veya günlük mesainin %80 ni sorunların ya da gerekliliklerin %20 sine ayırmak bunların üzerinde durarak en olası ve yararlı sonuçları elde etmek imkânı yakalanacaktır.
Sonuçların % 5 etkileyebilecek birçok detay ve sorun ile uğraşmak ise bize çok kıymetli olan zaman emek bilgi vb. kayıpların artmasına neden olacağı gibi yönetimini üstlendiğimiz işletmede de verimlilik kaybına neden olacaktır.
Yöneticilere ( bu analiz kapsamında ) tavsiyem: yapacağınız çalışmalarda sorunların İLK VE ÖNEMLİ %20 si üzerinde çaba ve emek sarf etmeniz daha sonra kalan zamanınızda vaktinizin %20 sini B grubu işlemlere ayırabilirsiniz ancak kesinlikle bu iki grup işleminizi tamamlamadan C grubu işlemlerde zaman kaybetmeyiniz
“ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR”
Diyenler olacak kalite ayrıntıda gizlidir doğrudur ancak ayrıntı işlemlerin koridorlarında kaybolmak evrak ve detayların labirentinde boğulmak değildir.
“AYRINTI AYNI ZAMANDA BİLGİYE HÂKİM OLMAKTIR”
Bazı durumlarda yöneticiyi C grubu işlemlere yönlendiren hatta zorlayan koşullarda oluşabilir. İşletme sahiplerinin özel talepleri piyasa işlemlerindeki değişkenlik vb. birçok konu C grubu işlemler için bubi tuzakları ile doludur. İşte bir ayrıntıda burada gizlidir. Temel konularda bilgi sahibi olmanız ayrıntılar okyanusunda size bir fayda yaratmayacaktır
Unutmayınız “UFAK HESAPLAR UFAK İNSANLAR TARAFINDAN YAPILIR”
Belirli fonksiyon ve konularda iştigal ettikten sonra (örneğin Mali işler, muhasebe temelli çalışma yaşamından sonra bir üst kademe yönetime geçen yöneticilerin temel saplantılarından olan) ayrıntılara hâkim olma, ayrıntılara ulaşma temel eğilimi vb. dürtüler deneyim ve yönetimde ihtisaslaşma ile yerini daha objektif bilimsel kriterlere ve analizlere bırakacaktır.
Sonuç olarak temel eğilim ne olursa olsun işletmelerde önemli olan ile önemsiz olanı ayırt etmek bilgi deneyim kadar bu işlemler için kullanılacak analiz ve tekniklerle sağlanabilir
3.11.2015