BİLİMSEL ARAÇLAR
İşletmelerimizde verimliliği yakalamada üretim araçları kadar (emek, Teknoloji, sermaye, insan gücü vb) yöneticilerinde büyük emek ve katkısı vardır
Ne kadar üst düzey olursa olsun bilinen ama bir türlü vazgeçilemeyen yönetici yanılgılarından birisi işletme içi davranışlar arasında, uğraşmaları gereken daha büyük ve önemli konuları öteleyip kolay anlaşılabilir daha rahat ulaşılabilir basit konular üzerinde daha fazla emek ve mesai harcamaktır.
Pek çok yöneticinin şu an kendini sorgulayacağını hatta sorgulaması gerektiğini de düşünüyorum. Küçük ve basit verilerle uğraşmak kolaydır ancak elde edilecek menfaatlerde küçük olacaktır basit konulara ayrılan zaman nedeni ile büyük sorunlara ayırmanız gereken mesaiden uzaklaşır işletme kayıplarını daha da büyümesine dolaylı katkı vermiş olursunuz.
Elektrik ampulleri, tuvalet kâğıtları, kalem, kırtasiye, çay, kahve giderleri vb. detaylar üzerinde oldukça çaba ve zaman harcayan birçok yönetici küçük tasarruflar sağlarken ( ne acıdır ki birçok işletme sahibinin temel beklentileri de bunlar üzerine yoğunlaşmıştır) zaman ayırmadıkları diğer önemli konular üzerinde:
• Fikir geliştirmesi yapamadıkları,
• Temel konular ve bunların geliştirilmesi, düzenlenmesi için çaba sarf edemedikleri,
• Bazılarının yenilenmesi vb. işlemlere zaman ayrılamadığı
İçin sonuçta işletmeler:
1. Para kaybetme,
2. Verimlilik kaybı
3. Hatta kimi zaman zarara dahi gidebilmektedir.
Bu anlamda işletme verimlilik uygulamalarından olan pareto da çok önemli bir yönetim yaklaşımını izah etmek üzere düşünülmelidir.
Bu konudaki temel felsefenin:
“KÜÇÜK DETAYLARLA UĞRAŞARAK ARASINDA KAYBOLMAK YERİNE BÜYÜK OLAYLARA YOĞUNLAŞIP DÜŞÜNCE, ÇABA VE MESAİYİ ÖNEMLİ VE BÜYÜK OLAYLAR VE GÜNDEMLER İÇİN KULLANILMASI” olmalıdır.
Bu temel durum anlaşılıp kullanmaya başlandıktan sonra doğal olarak davranışlarda alışkanlık ve metodik bir yaklaşım sağlayacaktır. İster bir ustabaşı isterse bölüm şef yâda müdürü olsun ve hatta ister genel müdür isterse yönetim kurulu başkanı olsun hemen herkesi ilgilendiren bu davranış biçimi sizin işlere yaklaşımınız ve sonuçlandırma kapasitenizi doğrudan etkileyerek başarı ya da başarısızlığınızı doğrudan etkileyecektir
Sonuç olarak bilimsel veri ve ilkeleri kullanmak onları kendimizin aracı haline getirmek amaca giden yolda bizi bir adım daha ileri taşıtacaktır.