BAŞARILI İŞLETMECİLİK
Başarılı işletmenin doğru yatırımdan hareketle doğru bir yapılanmadan da geçtiği unutulmamalıdır.
Başarılı ve verimli bir işletmeciliğin ise anahtarı birden fazla olacaktır. Zaten basit olsa tüm işletme sahipleri bunları uygular ve tüm işletmeler rantabl olurdu.
Bu yüzden işletmelerde başarılı olabilmek için bazı yöntemleri ve analizleri uygulamak gerekecektir.
• Pareto analizi
Bu analizlerden biri olan “pareto analizi” yıllarca yönetici olduğum işletmelerde kullandığım halende birçok iş ve eylemde yararlandığım bir yöntem. Sistemi uygulamak oldukça basit ve/fakat sonuçları muhteşem.
Bu analiz tekniği ile verimlilik ve (hatta) iflas arasındaki tüm gelişmeler dikkate alınabilir verilerle sağlanabilir. Yöntem size işletmenini geleceğine ilişkin uygulamalarınız için büyük kolaylık sağlayacaktır.
İşletme yönetimleri sürekli sermaye ve pay sahiplerinin baskısı altındadır ve sürekli kendilerinden beklenen;
- verimliliğin artması
- karın çoğalması
-giderlerin azaltılması
- personel baskısı
- müşteri algısı, satın alma gibi çeşitli ve sürekli onlarca sorunla mücadele etmek.
Doğal olarak yöneticilerde önlerine gelen bu onlarca sorun ile ilgilenirken olayın bütünlüğü içerisinde hangi sorunla ne derece ilgilenmesi gerektiği konusunda tereddüt yaşarlar işte pareto analizi devreye girer yöntem uygulandığında kendilerine ışık tutacak bir sonuç sağlar
• Parkinson kanunu
Diğer bir yöntem yâda uygulama biçimi olan Parkinson kanunu ise yönetimlerin önlerindeki sorunlarla uğraşırken analitik analizler yapmaları gerektiği ve /fakat bu analizler sırasında detay ihtiyaçları nedeniyle bu detay içeresinde kaybolmalarını ifade eder. Çünkü:
“insan doğası gereği küçük rakamlarla uğraşmayı büyüklere tercih eder”.
Küçük rakamlarla uğraşmak ve onlarla ilgili aritmetik işlemleri yapmak daha kolaydır rakamlar büyüyüp milyon, milyar seviyesine ulaştığında işlem yapmak zorlaşır ve insan zekâsı bunu kısa sürede yerine getiremez. Bu arada gelişmiş makinalar var onlardan yararlanırız diye düşündüğünüzü biliyorum. Ben buradaki çarpma bölme çıkarma toplamadan bahsetmiyorum bu rakamların olduğu mali tablolardan ve finansal işlemlerden bahsediyorum
Genel olarak işletme veri analizlerinde küçük rakamlarla uğraşmak daha fazla zaman harcanmasına neden olur yönetimlerde görülmüştür ki küçük rakamlar uzun uzun tartışılırken büyük rakamlar üzerinden hemen karar verilir. Örneğin bir işletme bütçesi görüşülürken personel yemek giderleri konusunda %5-10 indirim yapabilmek için yapılan görüşme, araştırma için harcanan zaman ile bir piyasa araştırması için ayrılan fon miktarı arasındaki görüşme zamanı dikkat çekecek kadar farklıdır.
Bu kurala bir başka örnekte tasarruf tedbirleri uygularken işletmedeki birkaç ampulün söndürülmesi için mücadele eden ve tasarruf ettiğini sanan yöneticiler teknik bilgiyi gerektiren üretim yâda hizmet için zorunlu daha büyük bir tutar üzerinde tartışmaktan kaçınırlar
Sonuç olarak işletmelerimizde hangi konuyu hangi sınırlar içeresinde araştırmalı ve hangi detaylar üzerinde ağırlık vererek analizler yapmalı konusu tamamen bilimsel yöntemlere bağlı kaldığı sürece başarılı sonuçlar verecektir.