GELİR ARTIRMA ÇABALARI
Gelir artırma çabalarının temelinde en az maliyet ile en fazla kazanç elde edebilme mantığı yatar.
Bunu niçin de doğal olarak:
“daha fazla çalışmak”
“daha fazla üretmek”
“daha fazla satmak “gibi temel dürtüler bizleri- hırs ile akıl arasındaki- ince çizgide zorlar.
Daha fazla üretmek ve daha fazla satmak her zaman daha fazla kazanç elde etmemizin garantisi değildir, önemli olan karlı işler yapmak yâda işimizde karlılığı artırmaktan geçer.
Tüm ekonomi uzmanlarının ortak bildiği ve basit bir uygulama mantığı olan analiz yöntemleri ile pek ala kazançları artırmak mümkün olabilir.
Ekonominin asla değişmeyecek kuralları olduğu bir gerçektir
• Azalan verim kanunu:
İle ne kadar artırımda bulunursanız bulunun bir iş ve eylemde bir süre sonra artırdığınız her birim negatif etki etmeye başlar çünkü her işin bir başabaş ve doygunluk noktası vardır, bu nokta geçildikten sonra yapılacak artışlar ve ilaveler faydadan çok zarar getirecektir.
• Personel yönetimi:
İşe göre adam mı? Yoksa adama göre iş mi? Yarattığınız da önemlidir yani istihdam koşullarını ve iş gücü yönetimini çok iyi planlamalı işe yerleştirmeden başlayarak bugün “insan kaynakları yönetimi” diye anılan personel yönetim modellerini iyi anlamalı ve uygulamalısınız
• Analizler
İse kaçınılmaz olarak iş ve işletmelerinizi daha iyi tanımanızı onların hata kusur yâda başarılı ve kazançlı yönlerini keşfetmenizi sağlayacaktır.
• Bilgi işlem
Günümüzdeki gelişmiş bilgisayarlı sistemler verileri depolama ve bunları yorumlama konusunda bize sonsuz imkânlar sunabilmektedir
Bugün hemen herkesin elinde bir tablet ve bilgisayar olmayabilir ama sanırım akıllı telefonu elde etmek konusunda aşırı fedakârlık yapan insan sayısı hiç de az değildir.
Anacak elimizdeki kaynaklardan acaba yeterince yararlanıyor muyuz? Bu konuda bir çaba gösterdiniz mi? bilgisayarlarınızda oyun, fal, gazete okumak, facebook da yazışmak, dışında örneğin ev bütçenizi çıkararak bunu üzerinde hiç Düşündünüz mü?
İşletmelerde ciddi paralar ödeyerek aldığınız muhasebe ve veri programlarınızı size sunulanların dışında ve o programların tüm özelliklerini tam anlamı ile kullanabiliyor musunuz? Size sunduğu çok geniş olanaklardan yeterince yararlanabiliyor musunuz?
Unutmayınız ki:
“İnsan ihtiyaçları sonsuzdur Eldeki kaynaklar ise hiçbir zaman bu ihtiyaçları gidermek için yeterli olmayacaktır “
O halde daha fazla kaynak yaratabilmek için elimizdeki olanakları daha rasyonel ve doğru kullanmak gerekecektir
Sonuç olarak emeksiz yemek olmadığı gerçeğinden hareket ile iş ve işletmelerimizde ve hatta evimizde kaynakların ve verilerin doğru ve akılcı kullanımını sağlayabilir isek daha fazla gelir elde etmek yolunda ilerliyoruz demektir.