PERSONEL YÖNETİMİNDE PARETO
İşletmelerimizde genel olarak personel yönetiminin idari işlem olması sebebiyle matematiksel ve istatiksel veri analizine ihtiyaç olmadığı kanısı yaygındır. Ancak insan kaynaklarının yönetiminin bir bilim dalı olarak üniversite eğitiminin olduğu günümüzde eldeki verilerin analizi ve pareto’nun uygulanarak verimliliğinin artırılması pek ala da mümkün olabilmektedir.
Örneğin:
• İşe davam ya da devamsızlık konusunda yapılacak analizler bize personelin daha verimli idaresi konusunda imkânlar sunabilmektedir. 50-100 hatta daha fazla işçi istihdam eden kurumlarda mesaiye uyum ya da uyumsuzluk çoğu zaman sorun teşkil etmektedir. Böyle bir durum karşısında devamsızlık edenlerin (veya gecikenlerin) listesini alıp bunları bir süredir anlattığım pareto analizine uyguladığınızda göreceksiniz ki devamsızlıkların % 80 i toplam çalışanın % 20 si ile ilgili çıkacaktır. Bu durumdaki çalışılanların devamsızlığına neden olan sebeplerin araştırılması ve revize edilmeleri ile devamsızlık büyük ölçüde önlenmiş olur zaten diğer %15 devamsızlığı oluşturan personel her duruma eğilimli personeldir ve düzenlenmesi çok da çaba gerektirmez geri kalan % 5 personelin devamsızlığı artık bireysel sayılardadır ve işletme kaybı çok da önemli olmayacaktır.
Görüldüğü gibi çalışanların mesai takip çizelgesi sadece özlük haklarının verilmesi, sigorta işlemlerinin ve maaş düzenlemeleri için değil aynı zamanda işletmenin verimliliği içinde elimize çeşitli imkânlar sunabilmektedir.
• Çalışanlar konusunda uygulanabilecek bir diğer pareto analiz yöntemi de işgücü tasarrufundadır. Birçok işletmede kriz dönemlerinde işten çıkarmalar öncelikli tasarruf tedbiri olarak düşünülmektedir. (şahsen buna karşı olduğumu bunun öncesinde daha verimli başka tasarruf imkânlarının olduğunu baştan söylemeliyim) böyle durumlarda çalışanları sadece kıdemlerine bakılarak ya da yandaşlık arkadaşlık dostluk kriterleri dışında değerlendirerek daha objektif kriterler uygulama ihtiyacı hissedilmelidir. O halde yapılması gereken çalışanları yaptıkları işlere veya çalıştıkları bölümlere göre sıralayıp pareto analizi uyguladığınızda göreceksiniz ki A grubu çalışanları veya bu gruptaki işler ve kişiler en çok personel istihdamının olduğu bölümlerdir işe buradan başlayarak tenkisat uygulamak daha adil olacaktır. Fakat endüstri mühendisliğinin kimi uygulamaları ile işe yeniden kazandırım ile farklı alanlarda istihdam gibi yöntemler ve otomasyon uygulamaları size personel tasarrufu kazanmada kolaylıklar sağlayacaktır. Diğer bölümlerdeki (B ve C) personel sayısı daha az ve kişiselleşmiş uzmanlıklara dönüşmüş durumdadır buralarda yapacağınız işten çıkarmalar kıdemi ya da başka şartları ne olursa olsun işletmenizde geri kazanılamayacak kayıplara neden olabilecektir
Sonuç olarak sadece 2 başlığından bahsettiğim personel uygulamalarında çok daha fazla pareto uygulanabilir ve hem işgücü verimliliği hem de işletme kazancı sağlanabilir 6.12.2015

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.