ÜRÜN ÇEŞİTLEMESİNDE PARETO
Pareto yöntemini işletmenizin ürün çeşitliliği ve yapılanmasında da kullanabilirsiniz. Hangi ürünlerin işletmenizin varlıklarında görünmesini bu ürün yelpazesinin hangilerinin yararlı veya atıl kaldığını anlamak için pareto analizi biçilmiş bir kaftan olacaktır.
Burada uygun olan ürünlerin saptanması ve bunun portföyünüzde bulunmasının gerekliliği işletmenizin idamesi ve karlılığı için olmazsa olmaz bir kural olacaktır.
Şimdi gözlemlenmiş ve deyimlenmiş bir tespiti örnekleyerek sunmak istiyorum: 300 adet den fazla eşya üreten bir firma var bu üretilen emtiadan 25 tanesi cironun %80 ni oluşturuyor, B grubu ürünleride 70 adet olmalarına rağmen cironun % 15 ni gerçekleştirdiğini geriye kalan 205 adet ürünün küçük bir kısmının ( yaklaşık 30-40 adet) ancak maliyetini karşıladığını hatta başabaş noktasında arz edildiğini, geriye kalan tüm ürünlerin maliyetinin altında satılmak zorunda kaldığı işletmeyi hayalinizde canlandırınız bu firmanın derhal analize ve yapılanmaya ihtiyacı kaçınılmazdır.
Bu kadar fazla ürünle iştigal eden işletmede alınan siparişlerin üretim planlamasında yarattığı baskıda ayrıca bir sıkıntı yaratmaktadır. Ürün yelpazesinin çokluğu planlamayı karmaşık ve zorlayıcı bir şekle sokmaktadır.
Bu tip bir engel ile karşı karşıya kaldığınızda yapacağınız ilk iş pareto analizi uygulayarak üretim yelpazenizi analize tabi tutmak olmalıdır.
Dikkatli bir analiz uygulaması ile ürünlerin %30-40 nı baştan eleyecek geri kalanları ABC diye gruplandırabilecek ve vasıfları üzerinde daha sağlıklı analizler yapabileceksiniz.
A grubu ürünler için sipariş alacağınız üretimlere daha fazla zaman ve emek harcamak kalitelerini artırdığı gibi sürümünü de kolaylaştıracaktır.
C grubu üretimleriniz içinde daha toplu üretimlere girerek stoklanması sağlanabilir ve talep halinde hemen sunumunu gerçekleştirebilirsiniz.
B grubu üretimlerinizi ve ürünlerinize şimdi daha dikkatli ve özenli bir gözlemle işletme yararına kullanmak için zaman yaratabileceksiniz.
Sonuç olarak üretim çeşitliliğiniz ne kadar fazla ise karlılığınız o kadar fazla olmayacaktır DOĞRU ÜRÜN-DOĞRU ÜRETİM-DOĞRU MİKTAR bu 3 işlemi başardığınızda iyi verimlilik sağlarsınız.17.11.2015


Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.