-Çorum Belediyesi Kültür Yayınlarından-

Bilindiği üzere Çorum Belediyesi Çorum’un kendine has kültürünü, değerlerini, özelliklerini yansıtan eserleri Kent Arşivi’ne kazandırarak halkımızın hizmetine sunuyor. Bu konuda çok da başarılı. Kent Arşivleri her şehirde var mı bilmiyorum. Çorum Belediyesi, şehrimizin gelişip güzelleşmesinde azami hassasiyeti gösterdiği gibi; tarihi ve kültürel değerlerin korunup arşivlenmesinde de büyük bir özveride bulunuyor. Çorum ve Çorumlu ile ilgili konuları en ince detayıyla araştırarak halkımızın, araştırmacıların hizmetine sunması, özveri ve çabası yadsınamaz. Bunların yapılmasında, çalışkan ve kültürlü bir Belediye Başkanımızın; B elediye Kültür Müdürümüzün öncülüğünde olduğu da bir gerçek. Öncelikle böyle eserleri halkımızın, araştırmacıların, akademisyenlerin hizmetine sunan, başta Belediye Başkanımız sayın Muzaffer Külcü’ye, Belediye Kültür Müdürümüz sayın Mustafa Ercan’a sonsuz şükran borçluyuz. Kendilerine saygıyla teşekkürlerimi sunuyorum.
Çorum Belediyesi’nin Kültür Yayınlarından olan “Ulu Çınarlarla Konak Sohbetleri” kitabı büyük boy, 375 sayfa. Kitabın Editörü ve Kapak Tasarımı sevgili irfan Yiğit kardeşimizin. Sohbetleri derleyip kitap niteliği kazandıran Araştırmacı Eğitimci Yazar sayın Abdulkadir Ozulu Hocamız.
*
Yıl 2005. Çorum Belediyemizin sağladığı imkanlarla gerçekleştirilen “Uluçınarlarla Konak Sohbetleri”; yine Belediyemiz tarafından kazandırılıp halkın hizmetine sunduğu Velipaşa Konağı’nda başladı. 16/12/2005 tarihinde başlayıp 27 Mayıs 2007 tarihine kadar devam eden bu sohbetler video çekimler ile kayıt altına alınmıştı. Sonraları bu kayıtlar CD’leri yapılarak Belediyemizin Kent Arşivine Çorum Belgeseli olarak konuldu. Daha sonra da bu ses CD’leri Araştırmacı-Eğitimci Yazar Sayın Abdulkadir Ozulu Hocamızın büyük özverisi ve uzun yorucu çalışmasının sonunda teker teker çözülerek yazıya çevrildi. Bu çalışma gerçekten çok büyük özveri ve emeğin ürünü olarak halkımızın hizmetine sunuldu.
Sayın Abdulkadir Ozulu kitabın “Önsözünde” bu ilgi ve alakayı devam ettiren Belediye Başkanı Sayın Muzaffer Külcü’ye şükran borçluluğunu ifadesiyle, kendisine yardımcı olan ağabeylerimiz Atilla Laçin ve Oğuz Leblebicioğlu’na teşekkür ettikten sonra “Bu kitabı eline alıp okumaya başlayanın bitirmeden bırakamayacağı bir Çorum kitabı olduğuna inanıyorum” diyor.
Evet, sayın Abdulkadir Ozulu Hocamın dediği gibi Uluçınarlarla Konak Sohbetleri kitabını elime aldığımda, gözlerimin yorgun olmasına karşın 93 sayfa okumadan bırakamadım. Çorum ve Çoumlu hakkında anlatılanlar aynen konuşulduğu gibi yazılarak kalıcı bir eser olmuş. Anlatanlar ve anlatılanlar hep Çorumlu’nun tanıdığı kişi ve bire bir yaşanmış olaylar. Gelecek kuşaklara tarihi belge.
Velipaşa Konağı’ndaki Uluçınarlarla Konak Sohbetleri kitabı 19 kişinin anlatımlarından ibaret. Anlatıcılar Çorum, Çorumlu hakkında geleceğe ışık tutacak, tarihe not düşecek öyle şeyler anlatmışlar ki, kitabı eline alan bitirmeden gerçekten bırakamıyor. Ve sonunda “Keşke böyle sohbetler devam etseydi” demeden de kendini alamıyor.
Uluçınarlarla Konak Sohbetleri kitabı anlatıcıları esnaf, sanatkar, iş adamı, sağlıkcı, eğitimci, ilihayitcı, akademisyen...
Çorum ve Çorumlu hakkında bir belge niteliğindeki bu kitabı herkesin edinip sonuna kadar okumalarını umarım. Sizler de benim gibi bir solukta yüz sayfa okur ve sonunda da bitirmeden elinizden bırakamazsınız diyorum...
Önceden kazandırdığı eserler gibi, Uluçınarlarla Konak Sohbetleri eserini halkımızın hizmetine sunan önde Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü’ye, Belediye Kültür Müdürümüz Sayın Mustafa Ercan’a, CD’leri çözümleyerek yazı ile kayıt altına alan Sayın Abdulkadir Ozulu’ya, Kent Arşivi Görevlisi Editör Sayın İrfan Yiğit’e ve eserin bütünleşmesinde emeği geçen herkese tekrar sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. Ellerine, dillerine, gönüllerine sağlık diyor ve nice Çorum Belgesellerini Kent Arşivine kazandırmaları dileği ile, en içten saygılar sunuyorum.