04.08.2020 tarihinde ‘Hidroelektrik Santrali Tehlike Saçıyor’ başlıklı haberlerin basında yer almasına üzerine bu haberle ilgili 19.08.2020 tarihinde yazılı bilgilendirme yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “İlgili haberde iddia edildiği gibi gövdede su kaçakları ve santralin taşıyıcı gövdesinde meydana gelmiş çökmeler bulunmadığı, sahada 7/24 işletme personelinin görev yapmakta olduğu, tesisin sürekli takip edilmekte ve tespit edilen olumsuzlukların ivedi giderildiği belirtilmiştir” denildi.

29.08.2020 tarihinde Ülkün-2 HES tesisinin sağ sahil kapama seddesinde meydana gelen yıkılma neticesinde yaklaşık 50 dönümlük arazide su baskını oluştuğu ve bu arazinin 1 dönümlük kısmında sediment birikimi meydana geldiği bilgisine yer verilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Firma yetkililerince yaklaşık 2-3 saatlik bir sürede seddenin zarar gören bölümü onarılmıştır.

DSİ 5. Bölge Müdürlüğü ve DSİ 54. Şube Müdürlüğü teknik personellerince 01.09.2020 tarihinde yerinde yapılan incelemelerde; Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Ülkün-2 HES Tesisinin yükleme havuzunun sağ sahil kapama seddesinde meydana gelen yıkılmanın bulunduğu noktada havuzun su yüksekliğinin 2 metre seviyelerinde olduğu toprak sedde imalatında, dalga yükü ve ani boşalmalarla oluşan oyulmalar neticesinde zayıflayan kapama seddesinde yıkılma meydana geldiği tespit edilmiştir.

teknik değerlendirme neticesinde firma yetkililerine sözlü ve yazılı olarak, gerekli tüm tedbirlerin alınması talimatı verilmiştir. DSİ 5. Bölge Müdürlüğünün 08.09.2020 tarih ve 534618 sayılı yazısı ile tesise ait koruma seddelerinde kalıcı çözüm için iyileştirme yapılması, yapılacak iyileştirme için proje hazırlanarak DSİ 5. Bölge Müdürlüğüne onaya sunulması talimatı verilmiştir. Şifahi olarak da özellikle beton sedde olarak yapılması talimatı verilmiş, bu konuda işletme sahibi hazırlıklara başlamıştır.

Ayrıca ulusal ve yerel basında yer alan “HES Barajının Çökmesi” iddia ve haberlerine karşı bahse konu tesisin bir baraj olmadığı, baraj gövdesinin yıkılması gibi bir durumun gerçeği yansıtmadığı, kuyruk suyu kısmında 2 metre su yüksekliği bulunan HES tesisine ait kapama seddesi olduğu konusu önem arz etmektedir.”

Editör: TE Bilisim