Çorum’un 1970’li yıllarda sanayileşme yoluna girdiğini, 1980’de yaşanan talihsiz olaylar nedeniyle belirli bir kan kaybetse de, 1980’lerin ikinci yarısından itibaren sanayileşmesini sürdürdüğünü ve adını “Anadolu Kaplanları” arasına yazdırdığını, haber ve değerlendirmelerimizde sık sık dile getiriyoruz.

Denilebilir ki, Çorum’un altyapı yatırımlarının tamamlanması, sanayileşmesini devam ettirebilmesi, her bakımdan büyümesi, kalkınması, güçlenmesi için mücadele etmek, ÇORUM HABER’in başlıca misyonu haline geldi.

Çorum ekonomisinin, sosyal ve kültürel hayatının 50 yıldır yakın tanığı olan gazete yöneticimiz Mehmet Yolyapar, Çorum’un sanayileşmesinin duraksayışını ve Anadolu’nun belli başlı sanayi kentlerinin gerisinde kalışını da hemen her vesileyle söylüyor, yazıyor.

Kısacası ÇORUM HABER, devletin Çorum’a karşı sorumluluklarını yerine getirmesini, havalimanı, demiryolu gibi altyapı ihtiyaçlarını karşılamasını, böylelikle sanayileşmenin yeniden önünün açılmasını istiyor.

*

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde, Citibank tarafından düzenlenen, uluslararası dev şirketlerin temsilcilerinin yer aldığı konferansta, Türkiye’nin yatırımcılara sunduğu avantajları ve büyük potansiyelini anlattı.

Ülke nüfusunun 2040’tan önce 100 milyonu aşmasının beklendiğini, nüfusun yarıdan fazlasının 32 yaş altı olduğunu belirten Albayrak, genç nüfusun avantajına dikkat çektikten sonra, yabancı yatırımlara azami kolaylığın sağlandığını da vurguladı.

Berat Albayrak, yeni bir yatırım dalgasının ufukta belirdiğini, yabancı sermaye girişinin hız kazanacağı beklentisi içinde olduğunu söyledi.

*

Sayın Bakan’ın bu değerlendirmesi, sanayileşmesinin yeniden ivme kazanabilmesi için yerli-yabancı yatırımlar bekleyen Çorum açısından da gerçekten umut verici.

Ancak, dış politikada giderek yalnızlaşan ve neredeyse dostu kalmayan Türkiye, yatırımlar için nasıl güven verici bir cazibe merkezi olacak, orası düşündürücü.

Bu kısa notu buraya sıkıştırdıktan sonra, Çorum için beklentilerimize dönelim.

*

Eğer gerçekten Türkiye’ye yabancı yatırımlar gelmeye başlayacaksa, Çorum’un da bunlardan pay kapmaya hazır olması gerekir.

Deniliyor ki, havalimanı yok, demiryolu ulaşımı yok, yatırım gelmez.

Biz de gazete olarak, otomotiv yatırımı konusunda Çorum adına çaba harcadığımız dönemde, “Çorum’a yeter ki büyük yatırım gelsin, havalimanı çok kısa sürede yapılır, demiryolu da çabuklaştırılarak, belki yatırımın bitimine bile yetiştirilebilir” tezini savunmuştuk.

*

Ama Çorum’da, galiba bunlardan önce, bir zihniyet değişimine ihtiyaç var.

Çorumluların sanayileşmeye ve büyümeye inanmalarına ihtiyaç var.

Bizim sürekli savunduğumuz üzere, Çorum’un barış kenti, kültür-sanat kenti, turizm kenti gibi fırsatlara, şanslara ve potansiyele sahip olduğunu, önce Çorumluların görmesi, anlaması gerek.

Böyle bir anlayış birliği içinde, Çorum’a yatırım çekme adına topluca çaba içine girilebilir, fırsatların peşine düşülebilir.

Özetle, Türkiye dışarıdan yatırım çekecekse, Çorum da payına düşeni koparabilmek için moral hazırlığını yapmalıdır.