Çorum lisesinde okurken, (1959-1963) Çorum İmam Hatip lisesinde okuyan Turan Sevgili adında sportmen, yakışıklı ve çok başarılı bir arkadaşımız vardı.
Aradan yıllar geçti. Kırk sene sonra, İstanbul’da ÇEKVA’nın (Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı) bir toplantısında Çorum Milletvekili Feyzullah Kıyıklık’a, “ Feyzullah bey, Çorum İmam Hatip’ten Turan Sevgili adında bir arkadaşımız vardı, tanıyor musunuz?” dedim. Feyzullah bey, “ hocam Turan çok başarılı bir Hattat ve ressam oldu” diyerek telefonunu verdi. Hemen Turan beyi arayarak kendimi tanıttım.
Aradan kırk sene geçmiş, haklı olarak beni anımsayamadı.
İstanbul Cağaloğlu’nda hattatlık ve ressamlık yaptığını öğrendim.
Aradan bir on sene daha geçti. Yine aradım ve sonunda Sahrayı Cedit İnönü caddesi üzerindeki atölyesinde buluştuk.
Elli sene sonra, iki ihtiyar delikanlı olarak karşılaşmamız çok ilginçti. Atölyede gördüğüm her tablo muhteşemdi. Özellikle, Turan beyin yaptığı,Türk hattatlarının duayeni merhum Hamit Aytaç’ın portresinde, Hamit bey, tabloda gülen gözleri ve yücelen ruhuyla bizleri selamlar gibiydi.
Turan beyin demlediği çayları yudumlarken, atölyedeki muhteşem tabloları hayranlıkla seyrettim.
Bir ara, Çorum İmam Hatip lisesinden Çorum lisesine gelen Avukat Nihat Âfat, Kültür Bakanlığı Müfettişi Ramazan Yağız, Dr. Sefer Kaya ve müşterek arkadaşlarımız emekli Yargıtay üyesi İsmail Seçer, Avukat Adnan Çırakoğlu, Avukat Arif Damar ve Avukat Özcan Atalay’ı sevgiyle andık.
Daha sonra Turan beyi, Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük parkında her ay yaptığım 1963 Çorum lisesi mezunları toplantılarına davet ettim.
Çok eski bir arkadaşı olarak, Turan Sevgili üstadımla iftihar ettim.
Turan kardeşim, kaybolmaya yüz tutmuş Hat sanatının bir duayeni olarak, bu güzel sanatı gelecek kuşaklara taşımanın onurunu yaşıyor.
Hat ve resim sanatı hakkında fazla bir bilgim yok.
Ünü Türkiye sınırlarını aşmış ve Türk hat sanatının duayeni meşhur ressam ve hattat Turan Sevgili üstadımızı internetteki sitesinden tanıyalım.
(www.turansevgili.com ve [email protected])
Turan Sevgili,1945’te Erzurum’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Çorum’da yaptı. 1968’de İstanbul İlahiyat Fakültesinden, daha sonra da Mimar Sinan Üni. Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil bölümünden mezun oldu.
1963 yılında son dönem hattatı merhum Hamit Aytaç’la hat meşkine başladı. Hamit hocadan Kufi, sülüs, nesih, ta’lik, divâni ve celi divâni olmak üzere altı yazıdan da icazet aldı. 1981-1982 yıllarında Bursa İlâhiyat Fakültesinde hat sanatı öğretim üyeliği yaptı.
Bir çok özel koleksiyonda ve camilerde eserleri bulunan Turan Sevgili, aynı zamanda ünlü hattatların portrelerini ve eserlerini içeren bir albüm hazırladı.
1963 senesinden beri profesyonel hattatlık ve ressamlık yapan Turan Sevgili, Suudi Arabistan’daki Mektebül Nahda-I Hadise isimli yayınevi için bir Kur’an yazdı. Bu kur’an Umman krallığında halen basılmaktadır.

Turan Sevgili üstadımı bir dörtlüğe sığdırmak zor, ama deneyeceğim.
Turan Sevgili’yle hatlar dile gelmiş,
Besmeleler, ayetler hatlarla yücelmiş,
Dehâlar hayatı emerek eser verirler,
Çok gelmez âleme ara sıra gelirler…(Mehmet Özata)