19 Temmuz Cuma günü İstanbul Zinzirlikuyu camiinde kılınan ikindi namazı sonrası sevgili dostum, güzel kardeşim Tuncer Cücenoğlu’nu ebedi âleme uğurladık. Yıllardır İstanbul’da yaptığımız “1963 Çorum Lisesi Mezunları” toplantılarının gediklisi ve neşe kaynağımız sevgili Tuncer’in zamansız ölümü yüreğimizi yaktı. Dünyada her şeyin bir çaresi var ama ölümün çaresi yok.

Canlı yaşamının en büyük gerçeğidir ölüm.

Büyük şair Yahya Kemal Beyatlı, İstanbul Park oteldeki ölüm döşeğinde;

"Ölmek kaderde var; yaşayıp köhnemek hazin,

Bir çare yok mudur buna, yâ Rabbelâlemin?" diye isyan ettikten sonra mezar taşına yazılması için aşağıdaki şiiri vasiyet etmiştir.

Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde;
Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.
Ve serin serviler altında kalan kabrinde
Her seher bir gül açar; her gece bir bülbül öter.

Bizler de sevgili Tuncer Cücenoğlu kardeşimizin ölümüne,

“Ölüm Allah’a giden yolun tek kapısıdır.” diyerek katlanacağız.

Çorum’un ve Çorum’luların yüz akı, medar-ı iftiharı bir oyun yazarı olan Tuncer Cücenoğlu, Türk ve dünya tiyatrosuna 27 oyun ve 15 kitabıyla muhteşem bir katkıda bulunmuştur.

Tuncer Cücenoğlu kardeşimizi mutlaka tanıyorsunuzdur ama ben kısaca hayat öyküsünü hatırlatacağım.

1944 yılında Çorum’da doğan Tuncer, merhum öğretmen Hüseyin Cücenoğlu ve merhume Nermin hanımın oğludur. İlk ve Ortaöğrenimini Çorum da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünden mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra 1983 yılında devlet memurluğundan ayrıldı.

Bakırköy Belediyesi Eğitim ve Sosyal İşler müdürlüğünü yaptı.
Tuncer Cücenoğlu’nun oyun yazarlığında, Rus yazarları Tolstoy, Dostoyevski, Puşkin, Anton Çehov ve Maksim Gorki’den etkilendiği söylenir.

Tuncer Cücenoğlu, Kördövüşü, Öğretmen, Yeşil Gece, Çıkmaz Sokak, Kadıncıklar, Dosya, Biga Kumarbazlar, Yıldırım Kemal, Kızılırmak-Karakoyun, Helikopter, Şapka, Ziyaretçi, Matruşka, Boyacı, Neyzen Tevfik, Kızılırmak, Çığ, Sabahattin Ali, Tiyatrocular, Ah Bir Yoksul Olsam, Che Guevara, Mustafam Kemalim, Gece Kulübü, Kadın Sığınağı, Fosforlu’nun Hikayesi adlı 27 oyun ve 15 adet de kitap yazmıştır.

Oyunları Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolarda yurtiçi ve yurtdışında yıllarca sahnelendi. Oyunları Rusça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Bulgarca, Yunanca Makedonca, İsveççe, Gürcüce, Urduca, Japonca, Romence, Azerice, Tatarca Lehçe, Çuvaşça, Sırpça, İspanyolca, Arapça ve Farsça ya çevrildi.

Tuncer Cücenoğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası ve P.E.N. Türkiye Merkezi üyesidir. MSM’de (Müjdat Gezen Sanat Merkezi) Dramatik Oyun Yazarlığı öğretmenliği yaptı. Ayrıca, Cumhuriyet Gazetesinde de yazarlık yaptı.

Çok kalabalık cenaze töreninde rahmetli Tuncer’in eşi Aygül hanıma, kızı Gamze’ye ve oğlu Umut’a başsağlığı dileklerimi ilettim. Ara sıra telefonla görüştüğüm kardeşi Yücer Cücenoğlu’nu telefonuma cevap veremediği için tanımakta zorlandım ve görüşemedim.

Hastalığı süresinde Yücer’den öğrendiğim kadarıyla, rahmetli Tuncer’i, uzun yıllar çektiği ve kimselere söyleyemediği prostat kanserinin son evresinde ameliyat olduğu için kaybetmişiz.

Erkeklerin yüzde otuzunda yaşanan prostat sorunu erken evrede yakalanırsa basit bir ameliyatla hallediliyor. Bizim kuşak ar ederek bu tür sağlık sorunlarını saklarsa sonunda ölüm kaçınılmaz oluyor.

Benim pek çok arkadaşım yakalandığı prostat kanserinde, erken evrede doktora giderek ameliyat oldular ve yıllardır hiçbir sorun yaşamadan hayatlarına devam ediyorlar.

Sizlere de tavsiye ederim, vücudunuzda herhangi bir sorun yaşadığınızda mutlaka ama mutlaka bir doktora giderek sağlık önleminizi alın.

24 Temmuz 2019