1993 yılında Mersin’den İstanbul’a taşındım. O yıllarda İstanbul ve oturduğum Göztepe çok güzeldi. 1994 yılı Mayıs ayında Fenerbahçe Orduevi yanından Fenerbahçe parkına giderken, forsu açık çift yıldızlı bir resmi araç tam hizamda acı bir fren yaparak durdu. Aracı kullanan asker yetişmeden kapıyı açan bir Tümgeneral topuk selamı vererek, “ Tümgeneral Selahattin Yücel emirlerinize amadedir Osmancık’lı Mehmet Özata kardeşim” diyerek boynuma sarıldı.

1963 yılından beri görmediğim Çorum lisesinden çok sevdiğim arkadaşım Selahattin’le İstanbul’da karşılaşmamız böyle oldu.

Daha sonra telefonla sık sık görüştüğümüz Selahattin Paşa İstanbul 1. Orduda Yar Başkanı olarak görev yaparken Çorum liseli arkadaşlarımızı her ay Kalender Orduevinde verdiği yemekte ağırlardı. Daha sonra Selahattin Paşa’nın Ankara’ya tayin olduğunu haber aldım ve kendisiyle uzun süre haberleşemedik.

2006 yılında İstanbul’da yaşayan Çorum lisesinden arkadaşımız emekli subay Mehmet Mergen (rahmetli İnce Memet) telefon ederek, “Mehmet’ciğim Selahattin paşa İstanbul’a geldi, yarın akşam Küçükyalı’da arkadaşlarla buluşuyoruz” dedi. Yemekte Selahattin paşanın yine asker selamı vererek boynuma sarılmasını hiç unutamam. Yanımda oturan Gümüşhacıköy’lü emekli Savcı Hüseyin Eyüpoğlu (Talaş) “Mehmet, Selahattin bana öyle bir sarıldı ki, kaburga kemiklerim kırılacaktı” dedi. Ben de, “bana da çok sıkı sarıldı Hüseyin” dedim.

Yemek boyunca Selahattin paşa çok dalgın ve çok kederliydi. Yemek sonunda yine sıkı sıkı sarılarak vedalaştık. Meğer Selahattin paşa kötü bir hastalığa yakalanmış ve İstanbul’a bizleri son bir defa görmeye gelmiş.

Özgürlük parkında yıllarca spor yaptığımız arkadaşım emekli Kurmay Albay Erdoğan Dinçel’e bir sohbetimizde, “Albay’ım bizim Çorum’lu Tümgeneral Selahattin paşayı tanıyor musun?” diye sormuştum. “Nasıl tanımam, rahmetli Selahattin’le 3 devre beraberdik” dedi. Erdoğan Albay ertesi gün burada gördüğünüz fotoğrafı getirdi.

İki haftadır Çorum Haber’de “Tarihi Değiştiren Bilginler” başlığıyla sizlerle paylaştığım yazıma bu hafta ara vererek, rahmetli Selahattin kardeşimi anmak istedim.

Internette Hz. Google diye tanımlanan siteye girerek Selahattin Yücel hakkında bilgi aradım. Maalesef, yalnızca Çorum Haber’de benim Selahattin Yücel’in ölümü ardından yazdığım yazıyla, Çorum Haber’in Selahattin Yücel’in ölümünü bildiren haberini buldum.

Çorum Haber’in Genel Müdürü sevgili dostum Mehmet Yolyapar’dan Selahattin Yücel’in eşi Jale hanım ve oğlu Yağmur’un telefonunu aldım.

Sağolsun Jale hanım Selahattin Yücel’in hayat ve askeri serüvenini hazırlayarak WhatsApp’la bana gönderdi.

Selahattin Yücel 1944 yılında Çorum Üçköy’de doğmuş. 1963 yılında bizlerle beraber Çorum lisesinden mezun oldu. 1965 yılında Kara Harp okulundan Teğmen olarak mezun olmuş. 1966 yılında Polatlı’da, 1967 yılında Tekirdağ-Saray’da, 1971 yılında Erzincan’da ve İzmir’de, 1973-1974 yıllarında Amerika Oklahama’da görev yapmış. 1975-1977 yıllarında Kara Harp Akademisinde okuyarak Kurmay Yüzbaşı olmuş. 1981-1985 yılları arasında İtalya’da Nato’da görev yaptı.

1987-1989 yılları arasında Kuleli Askeri lisesinde okul komutanlığı yaptı.

1993 yılında terfi ederek Tuğgeneral oldu. Ağrı Patnos’ta Tugay komutanlığı yaptı.

1994-1996 yılları arasında 1.Ordu Kurmay Yar Başkanlığı yaptı.

1996 yılında Tüm General olarak Milli Güvenlik Kurulu Toplumla İlişkiler Başkanlığı yaptı. 1997-1999 yılları arasında Belçika’da Nato’da görev yaptı.

1999-2000 yılları arasında Sarıkamış’ta Tümen komutanlığı yaptı. 2001 yılı Ağustos ayında emekli oldu. Emekli olduktan sonra 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisinden Çorum Belediye Başkan adayı oldu ama seçilemedi.

11 Eylül 2006 yılında Ankara’da vefat etti. Ankara Kocatepe’de kılınan cenaze namazından sonra Karşıyaka mezarlığında ebedi âleme uğurlandı.

Selahattin Yücel kardeşimi de sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

6 Mart 2019

Soldan sağa, Kara Pilot Emekli Tümgeneral Kenzi Suner, Tümgeneral Selahattin Yücel ve Kurmay Albay Erdoğan Dinçel…