Geçtiğimiz hafta Tekirdağ _Çorlu_‘da raydan çıkan trende 24 kişi yaşamını yitirmiş, 318 kişi ise yaralanmıştı. Öncelikle tüm ülkemizin başı sağ olsun. Yaralılarımıza ise acil şifalar dileğimdir.

Hükümet yetkililerinin açıklamasına bakılırsa, kazanın nedeni, hava muhalefetidir. Bu gerekçe ile bu kaza sineye çekilebilir mi? Öncelikle kaza yapan trende, bu yazıyı okuyan herkes olabilirdi. Mevcut basına bakıyoruz, yoğun olarak, aklın, mantığın, vicdanın ve tüm insani değerlerin mesleğin sınırlarını zorlayarak, yağmur yağdı, toprak kaydı, tren de raydan çıktı demeye çalışıyorlar. Sonuç olarak hava muhalefeti nedeniyle de bu durum ‘işin fıtratında vardır’ deyip işi külleme gayretleri görüyoruz. Mevcut tabloda hava muhalefetinin dışında fail göremiyoruz.

Bilgi iletişim çağında yaşıyoruz. Fakat ilgililer kazayı köylülerden haber alıyorlar. Oysa bırakın tren gibi yüzlerce can taşıyan bir ulaşım aracını, bugün şirketler tüm araçlarının nerde durup nereden kalktığını ve her dakika nerede olduğunu ekrandan görebiliyorken, bu ne üzücü bir sonuçtur. Kazazedeler önce yakındaki çiftlik ve köylülerin yardımı ile ilkel koşullarda hastanelere taşınıyor.

Açıklamalara bakılırsa Meteoroloji Müdürlüğü haftalar öncesinden bölgedeki yağışı ve şiddetini bildiriyor. Yine Devlet Demiryolları yollardaki bakım gereksinimi hakkında önceden bilgiler veriyor. Yol bekçileri de çoktan görevlerine son verilince yollar tamamen kaderine bırakılmış oluyor.

“Ray altının yağış nedeniyle boşalması ve rayların yükü taşıyamaması’’, hava muhalefeti, toprak kayması, olayın asla nedeni olamaz. Olayın tam anlamıyla sonucudur. Kazanın nedeni; İşin ihmal edilmesi, çağın teknolojisinden yararlanmama, maliyet hesabıyla işin ertelenmesi, en önemlisi denetimsizlik, insan hayatının hiçe sayılıp önemsenmemesidir. Basındaki duyumlarımıza göre seçimlerden hemen önce ödeneksizlik nedeniyle yol bakım ihalesinin iptal edilmesi başka bir düşündürücü durumdur.

Önce insan ve hayatı dersek, olaylara insan ve toplum merkezli bakarsak, tren kazasını da pek çok olayı da önleriz. Olaylara para ve rant dürbününden baktığımız sürece üzücü olayların, ne yazık ki sonu gelmeyeceğe benziyor.