Değerli dostlar son günlerde okuyucu dostlarımdan, dönel kavşaklarla ilgili ciddi şikayetler alıyorum. Bir okuyucu dost dönel kavşaklarla ilgili konuyu iletirken “yazı alanımın içerisine pek girmediğini ama konu edinirsem sevineceğni” söyledi. Aslında toplumu ilgilendiren her konu bizim kapsama alanımızdadır. Ülkemiz insanının huzur ve mutluluğu ile ilgili her konu önemlidir. Trafik elbette günümüzde ciddi bir sorundur. Son yıllarda dönel kavşaklardaki kazalar oldukça arttı. Kurallara uymak, olumsuzlukları en aza indirmek o toplumun kültürel ve sosyal gelişmişlik düzeyini gösterir.

Dönel kavşakların yapım mantığı bazı gereksinimlerden doğuyor. Örneğin; Ölümlü ve yaralanmalı kazalar azalıyor, trafik işığı olmadığından gereksiz durma ve gecikme azalıyor. Gereksiz bekleme olmayacağından yakıt tüketimi ve hava kirliliği azalıyor.

Bakıyorum yaşadığımız şehrin dönel kavşaklarına, dönel kavşaktaki araca yol ver levhaları asılıyor. Oysa o levhaya gerek kalmadan sürücülerimizin bu kuralı bilmesi gerekiyor. Dönel kavşağa girerken, çıkarken ve kavşak içerisinde uymamız gereken kurallar var. Kavşağa yaklaşırken yavaşlamak, doğru şeride girmek, kavşağa girerken ve çıkarken yayalara yol vermek, kavşak içindeki araçlara geçiş önceliği, uzun araçlara mesafeli yaklaşma, kavşak içinde diğer aracı geçmemek ve kavşaktan çıkışta sinyal yakmak gibi kurallar uymamız gereken en önemli durumlardır.

Dikkat edilirse bu kurallara fazla uymadığımızdan, genelde pekçok dönel kavşakta cam kırıklarına raslamak olasıdır. Bu gidişle kazaların artması durumunda, dönel kavşaklarda ışıklı kavşağa dönecek. O zamanda yukarda saydığımız faydalardan yararlanamayacağız.

Bir zamanlar yol üzerlerinde yoğun olarak “Trafik canavarı olmayın” tabelaları olurdu. Trafikte çevrendekilere sevgi, saygı kuralları ile olumlu sonuç alınır. Trafik terörü estirerek canavarca ruhla değil.

Ülkemiz trafik terörünün, canavarca ruhun, dikkatsiz ve kuralsız araç kullanmanın faturasını çok ağır ödemiştir. Pek çok yurttaşımızı trafikte ya kaybettik, ya da sakat kaldı. Özellikle bayram gidiş ve dönüşlerinde trafiğin durumu içler acısıdır. Artık bunlara bir son vermenin zamanı gelmiş, hatta geçmektedir.

Trafik kurallarına uyum, sürücülerin birbirine saygılı olması, yayalara saygılı olması, kazaların en aza indirilmesi, o toplumun uygarlık göstergesi ile ilgilidir.

Kentlerde en çok kazaların yaşandığı yerler, dönel kavşaklar. Dönel kavşaklarla ve trafikle ilgili kurallara uyumla, daha mutlu ve huzurlu toplum yaratmak elimizdedir. Bunun için bizimde Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kurallı toplum olmamız gerekiyor. Dönel kavşaklardaki kurallar bunun en minik örnekleridir.

Kurallı, dikkatli ve trafikte kazasız bir gün ve gelecek dileğiyle.