Acaba dünyada bizim gibi;

Darbe yapmış ve de anayasayı çöpe atmış bir paşaya, başarı dileklerini sunan AYM Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Sayıştay Başkanı olan bir ülke var mıdır?

Darbe yapmış ve siyasi partileri, sendikaları, dernekleri kapatmış bir paşayı çiçeklerle kutlayan iş adamları olan bir ülke var mıdır?

Ve darbe yapmış, “Asmayacaktık da besleyecek miydik?” diyerek, “Bir sağdan, bir soldan astık” diye yeni bir hukuk anlayışı geliştiren bir paşayı…

Ve de darbe yapmış, ülkeyi açık ve kapalı cezaevine çevirmiş bir paşayı, % 92 oyla Cumhurbaşkanı seçen bir ülke var mıdır?

Elbette sözü edilen paşa, 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’dir.

Sonuçta böyle bir ülkede, elbette çalan-çırpan ve de dolandıran olacaktır.

İşte bunun için diyoruz ki;

Helal olsun Sülün Osman’a, Titan Kenan’a!

Helal olsun Banker Yalçın’a, Jet Fadıl’a!

Helal olsun Çiftlik Bank’a, Süt Bank’a!

Evet, son günlerde “kripto para” ile yine gündeme gelen bu çalma-çırpma olayından sonra, “helal olsun” demekten başka bir söz bulamadım.

Ve de bu nedenle, kimdir bunlar, ne yapmışlar bir bakalım dedim.

***

Çiftlik Bank olayı…

Çıkmış bir tüysüz oğlan, 2016 yılında kurmuş bir Çiftlik Bank.

27 yaşında ve adı Mehmet Aydın olan, ama “Tosuncuk” denilen bir genç…

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) raporuna göre 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden 511,7 milyon TL toplamış ve ver elini Brezilya, Paraguay, Uruguay…

Şimdi kırmızı bültenle aranmakta…

***

Banker Yalçın olayı…

Adı Yalçın Doğan… 24 Ocak Kararları’nın açtığı kulvarda bankerliğe soyunmuş.

Çünkü serbest piyasaya geçilmiştir. Yüksek faizle para kazanmak toplumun sinesine işlenmiştir. Bankalar çoğalmış, bankerler türemiştir. Öyle ki, içlerinde bankadan daha güvenilir olmuş da vardır. Banker Kastelli gibi. O da 2008’de intihar etmiştir.

Banker Yalçın da bunlardan biridir. Emeksiz para kazanmanın ışığını görmüştür. 17 yaşında bankerliğe başlamıştır. 3800 kişiden, o günün parasıyla 2,5 trilyon para toplamıştır.

Karşılıksız çek ve senetten 25 yıl ceza almış, cezaevinde yatan ilk banker olmuş, 8 yıl yatmış, 1991’de çıkarılan yasa ile şartlı tahliye olmuş, 1998 yılında öldürülmüştür.

***

Titan Kenan olayı…

90’lı yıllarda ortaya çıkan “pramit sistemi” olarak bilinen bir saadet zinciri olayı

Zincirdeki her üye başka üyeler katarsa para almakta. Ama zincire üye olmak, o güne göre 2450 Alman Markı. Saadet zincirine 35 bin kişi üye yapılmış, o günün parasıyla 10 trilyon TL (85 milyon 750 bin mark) toplanmış.

Sistemin kurucusu Kenan Şeranoğlu, vergi rekortmeni de olmuş.

1998’de yurt dışına para kaçırmaktan ve dolandırıcılıktan yargılanmış, 25 yıl 10 ay hapis cezası almış, Rahşan affı ile Şubat 2008’de şartlı tahliye edilmiştir.

***

Ve Kripto Para olayı…

Kripto para, “işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir” diye tanımlanmış.

Yani adı Vikipedi olan ansiklopedide böyle tanımlanmış.

Hani “Anladıysam Arap olayım” diye bir söz vardır ya aynen öyle bu tanım.

27 yaşında Faruk Fatih Özer adında bir genç, THODEX adında bir kripto para borsası kurmuş. Toplamış paraları, kapatmış hesapları, 2 milyar dolarla çıkmış yurt dışına…

***

Ve de daha neler, neler…

Süt Bank mı dersin, Jet Fadıl mı dersin, Selçuk Parsadan mı dersin…

Jet Fadıl Avrupa’da ve Anadolu’da muhafazakâr insanları çarptı.

Selçuk Parsadan Tansu Çiller’i, Süleyman Demirel’i çarpmıştı. Emekli Orgeneral Necdet Öztorun’un sesini taklit ederek Başbakan Tansu Çiller’den, örtülü ödenekten verilen 5,5 milyar (o günkü değeri 100 bin dolar) koparmış, ama bu parayı kumarda yemiş.

***

Hey gidi Sülün Osman hey!

Çarpacaksan işte böyle çarpacaksın. Ekmek parası için yorganını alıp İstanbul’a gelen Anadolu’nun kavruk insanını değil…

Artık meydan senin gibilerin değil, çağdaş Sülün Osmanların oldu.

Peki, ne diyelim şimdi?

Ama darbenin lideri bir paşayı, yani Kenan Evren’i % 92 oyla Cumhurbaşkanı seçen bir ülkede, olacağı da budur demekten başka ne denilebilir ki…

Ve de yapılan bu vurgunlara “helal olsun” demekten başka!