(Dr. Rifat Patır’ın kaleminden)

49’LU DOKTORLAR

ÇORUM’A HOŞ GELDİNİZ

Ben 1949 yılı İstanbul Tıp Fakültesi mezunu olup, doğu hizmetlerimi yapmak üzere Mardin’in Savur kazasına tayin edildi. Benim gibi diğer arkadaşlar da yurdun değişik yerlerine tayin oldular. Kimi askere gitti, kimi de ihtisas yapmaya başladı.

Bizler tıp öğrenimi esnasında 150 kişi olarak yurtta kalıyorduk. Bu nedenle yurtta kalan arkadaşlarla 6 yıl aynı çatı altında birlikteliğimizde kardeş gibi olduk. Mali durumu iyi olan arkadaşlarımız özel ev tutarak sürdürdüler öğrenimlerini.

Aradan on yıl geçti, hepimiz yerleşik bir yaşama başladık. On yıldır ayrı kalmış, özlemiştik birbirimizi.

Haberleşerek hiç olmazsa yılda bir defa buluşup hasret giderelim, anılarımızı ya’dedelim istedik. Bir arkadaşımız organize işini üstlenerek, her arkadaşın adres tesbitini yaptı. Bütün arkadaşlara aynı gün ve saatte toplanacağımız yeri bildirmek için davetiye gönderdi.

İlk toplantımız Bursa’da başladı. Üç gün kaldık, özlemlerimizi tazeledik. Üçüncü gün sonunda her yıl bir yerde toplanmaya karar verdik. Ve buluşmalarımız 50 yıldır hiç aksamadan devam ediyor. Ankara, Antalya, Marmaris, hatta Rodos...

Ben son senelerde:

“Sizi Çorum’a davet ediyorum. Çorum’da buluşalım” der dururdum. Onlar da Çorum’u gözlerine kıstırmıyorlardı.

“Gitmeye değmez” diye es geçiyorlardı. Israrım sonunda nihayet 1996 yılında Çorum’da buluşmaya karar verdiler.

Bu toplantıları organize etmek için umumiyetle bir turizm şirketi ile anlaşıyor, o şirket gidilecek yerdeki otel, geziler, eğlenceler için organizasyonunu yapıp, bizlerin adreslerine, seyahat günlerini bildiriyordu.

Çorum için bu organizasyonu üzerime aldım. Haberleşmeyi de kendim yaptım. Programı yaparak konaklama yerini, gezi yerlerini, müzikli yemek ve eğlence gününü izah ettim. Ayrıca Çorum’u tanıtıcı yazılar, broşürler, afişler gönderdim. Ve Çorum’daki buluşmayı, bağların, bahçelerin yeşillendiği, çiçeklerin açıldığı, havaların ısındığı Mayıs ayı sonunda yapmaya karar verdim.

Karar vermeden önce de gece ayın dolunay olmasını arzu ediyordum. Bunun için Meteoroloji Genel Müdürlüğüne çok önceleri bir yazı yazarak “Mayıs sonu, Haziran başlarında hangi günler ay Çorum’da dolunay halinde görünecek?” diye sordum. Ve cevap gelince ben o günleri buluşma günü olarak ayarladım.

Büyük Otel’le anlaştık.

Boğazkale’de güzel menülü, müzikli, rehberli bir gezi sözleşmesi yaptım.

Çatak’ta Çorum Kebabı için gerekli anlaşmaları yaptım.

Yemekli eğlence için Çimento Fabrikası lokantası ile anlaştım.

Ayrıca benim Kartal Yuvası bu gibi toplantılara daima hazırdı.

Büyük bez afişlere “49’lu Doktorlar Çorum’a Hoş Geldiniz” diye yazdırarak Çorum girişine, otel önüne, gelecekleri gün öncesi astırdım.

İki otobüs geldiler ve otel önünde karşıladım. Otele yerleştikten sonra soluğu, methini duydukları Kartal Yuvası’nda aldılar. Çorum’u Kartal Tepe’den görerek, “Çorum, Orta Anadolu’nun en güzel şehri imiş de, bizim haberimiz yokmuş. Geldiğimize çok memnunuz” dedirttim onlara.

Mayıs sonunda Çorum’un, Kartal Yuvası’ndan bakınca gerçekten de yemyeşil bir panoraması vardır.

Önceden her arkadaşın adına çok güzel ve özel birer plaket hazırlattım.

“Çorum’a teşrif ettiniz. Çorum’a şeref verdiniz. Sizinle gururlandık. Teşekkür ederiz.”

“30 Mayıs 1996 Rifat Patır”

yazılı plaketle Kartal Yuvası’nın renkli görüntüsü altında hepsine takdim ettim.

Karşılamadan, Çorum’un güzelliğinden, Kartal Yuvası’ndaki ikramdan, plaketten fevkalade keyif aldılar.

Aralarında sınıf arkadaşım olan 5’i Dekan, 6 Prof. Vardı.

Prof. Dr. Suat Efe

Prof. Dr. Hakkı Bilgehan

Prof. Dr. Namık Aksoycan

Prof. Dr. Ahmet Karadeniz

Prof. Dr. Şükran Yalçındağ

Profg. Dr. Ali Özer

(SÜRECEK)