Hele ücretsiz muayene günleri, verilirse ücret alması, veremeyenin halinden anlayıp ‘almayıverelim-geçmiş olsun” demesi hasta sahiplerinin ve hastanın gözyaşlarıyla ömür bereketi olmuştur.

Dr. Rifat Patır’ın kibirsiz, riyasız hayatı çok şey ifade ederken onun bu tutumu Çorum’da doktora gitmeyi yaygınlaştıran bir sağlık bilgisi de yaratmıştır.

Doktor olarak geçen 70 yıl onun sevecen yaklaşımlarını, onun güler yüzünü değiştirmedi. Bir insanın 70 yıl bir zaman içinde iş ve meslek ahlakında, sosyal hayatında, insanına bakış açısında artı değerler olup eksiye yer veren bir değişiklik olmaması üstün bir karakter sahipliği değilse başka ne olabilir.

Dr. Rifat Patır’ın hayatının ve hatıralarının anlatıldığı kitapta yazılı olanların hepsi doğrudur. Lakin pek çok yönden eksiktir. Zira hatıralarını anlatırken yaptığı açık gizli yardımları, çok hasta için gösterdiği fedakarlıkları, halkımızın ve sivil toplum örgütlerinin kendisine gösterdikleri ilgi ve siyasi hayatta da yer almasına ilişkin yaşanmış günler dile getirilmemiştir.

70 yılı aşan hizmeti içinde ilk yıl ile son yıl arasında, Dr. Rifat Patır’ın ‘dotor-hasta’ ilişkilerinde gösterdiği davranışta değişme yoktur. Aynı gayret, aynı meslek hassasiyet ve eksilmeden artan insana hizmet ahlakının devamı, kitaba ad olarak verilen “Yaşayan Efsane-Bir Güzel İnsan” tanımlamasına hak kazandırmıştır.

Ve Dr. Rifat Patır Çorum için bir övünç madalyonu ve fazilet abidesi olarak aramızda yaşayan örnek Çorumludur.”

Sevgili Abdulkadir Ozulu yukarıdaki yazısında Dr. Rifat Patır’ın “...yaptığı açık-gizli yardımları; çok hasta için gösterdikleri fedakarlıkları; halkımızın ve sivil toplum örgütlerinin kendisine gösterdiği ilgi ve siyasi hayatta da yer almasına ilişkin yaşanmış günler dile getirilmemiştir, kitapta bu yönler de yazılmalıydı” diyor.

Ancak, Çorum’un medarı iftiharı, saygıdeğer Dr. Rifat Patır büyüğümüzün bu yönlerden hiç kimseye bahsetmediğini, “sağ elle verilirken, sol elin duymayacağı” ve “veren el, alan elden üstündür” düsturuna yaşamı boyunca riayet ettiğini biz biliyoruz. Ve defalarca şahit olmuşuzdur. Ayrıca kitabın yazılması aşamasında “bunların konu edilmemesi koşulu” ile; kitabın yazılmasına izin verdiğini de açıkça ben söyleyeyim...

Dr. Rifat Patır, “Kartal Tepe’de İçimizden Biriydi” çünkü. Ve yaşamı boyunca ‘içiizden biri’ olarak yaşamını sürdürüyor.

Dr. Rifat Patır için söylenen sözleri aktardığımız kısa ve öz bilgilerden sonra, son olarak şunu söyleyebiliriz:

Dr. Rifat Patır hem meslek hayatında, hem diğer yaşantılarında hayatı dolu dolu yaşayandır. Kendine has, kendi dünyasını inşa etmiş bir Çorumludur. Bir Çorum sevdalısıdır. Kartal Tepe’de İçimizden Biridir. Başarılarla dolu YAŞAYAN EFSANE olarak bir yaşanmışlığın kahramanıdır. Övgü dolu hangi güzel sözlerle anlatırsak anlatalım yine de tam olarak anlatmış olamayız...

Ben, Dr. Rifat Patır büyüğümü ‘Yaşayan Efsane’ kitabımda hitap ettiğim sözlerle hitap ederek selamlamak istiyorum:

Çorum’un ilk doktorlarından

Kendisini Ağabey olarak sevip saydığım

Fakir babası

Doğa, sanat ve sanatçı dostu

Kentimiz insanlarınca ‘İyilik Meleği’ olarak tanınan

Ve “Efsane Doktor Rifat Patır” olarak anılacak

Bir Güzel İnsan Yaşayan Efsane

Sevgi, özveri, hoşgörü, paylaşım insanı

Dr. Rifat Patır’ın hoşgörüsüne sığınarak, kendisini anlatmak içi yazdığım bu yazımı, saygıdeğer Dr. Rifat Patır büyüğüme armağan ediyorum.

Lütfen kabul buyururlarsa kendimi mutlu sayacağım. Kendisine sağlıklı nice nice yıllar diliyorum.

(SÜRECEK)