Çorum tarihi çok derin bir Anadolu kentidir. Coğrafyası üzerinde pek çok medeniyetin izleri eserler mevcuttur. Tarih boyunca memlekete, insanlığa çeşitli meşguliyetlerle hizmetler etmiş yüzlerce değerli insana sahiptir.(...) bu vadide örnek sayılacak kadar bir kaç eser yazılmıştır. (...) daha pek çok yeni eserlerin yazılması ve kitaplaşmasına ihtiyaç ve zaruret devam etmektedir. İşte bu vadide yazılmış bir yazı kitap, yeni bir eser ortaya çıkınca büyük bir memnuniyet ve seviçle doluyoruz.

Geçmişi tanımıyor ve bilmiyorsanız, geleceğe bir iz ve işaret bırakmanız da mümkün olamaz. Böyle bir tutumla yaşayan toplumların hafızaları yok demektir. Oysa milletlerin yaşadıkları her bir gün, gelecek için teminat olacak uyarıları da dikkat edilmesi için çerçevelemiştir. Kent ve kent yaşayanları için yazılan her satırda geleceği aydınlatan güçlü mesajlar ve tehlikelerden korunmaz yollarını gösteren reçeteler mevcuttur. Bunlar bilinirse toplum sağlıklı yaşamını sürdürür.

Üstün hizmet sahibi insanların en ince ayrıntılarına kadar yazıya geçirilmesi de kentin gücüne güç katacak tecrübelerin, hatıraların model bir örnek üzerinden genç kuşaklara takdimdir. Bu takdimle karşılaşacak yeni kuşaklar aradıkları modeli en yakınlarında bulacak ve yere daha sağlam basarak gelişme ve olgunlaşma yolunda dirilik kazanacaklardır. Yaşayan her canlının toplum içind ebir değeri vardır. Hele yaşadığı hayatı hem kendi, hem toplum için faydalı, en verimli şekilde yaşayan insanların bilinip tanınmasına, yaşanacak her devirde ihtiyaç duyulacaktır.

Emekli Eğitimci Yazar hemşehrimiz Bahri Güven’in hazırladığı “Bir Güzel İnsan YAŞAYAN EFSANE Dr. Rifat Patır” kitabının yayınlanmasının sevinciyle duygularımızı, düşüncelerimizi dile getirmeyi ve hemşehrilerimize bu güzel eseri edinip okumalarını duyurmayı da görev olarak görüyorum. Dr. Rifat Patır ağabeyimize ağzına sağlık ne güzel anlatmışsın derken, Bahri Güven dostumuzu da tebrik ediyorum. Çorum bir biyografi kitabı daha kazanmıştır. Çorum tarihi kitapta anlatılanlarla yeni zenginlikler yeni bilgiler kazanmıştır.

(...)Dr. Rifat Patır’ın anlatıp Bahri Güven’in yazdığı bu kitap, her yaştan okuyucuya en yüksek seviyede fayda verecek, zevkle okunacak bir kitap. Okuyup da beğenmeyen çıkacağını sanmıyorum. Çorum’un 80 yıllık bir portresini okurlar bu kitapta seyredebilirler. Her bir hatıra bir küçük öykü tadında. Her bir sayfada insanlık adına örnek alınacak tecrübeler... Sağlık konusunda bir ömür boyu gözlemlenmiş, denenmiş sağlık bilgileri, gezilen görülen yurt köşelerinden, dünya memleketlerinden gözlemler imbikten süzülmüşçesine öz ve doyurucu olarak aktarılmış.

Anlatım, okuyanı yormayan tat ve çekicilikte. Öğüt verici değil, doğruya yönlendiren bir üslup baştan sona devam ediyor. Anlatılanlardan sonuç çıkartmak okuyana bırakılmış. Temiz ve dürüst yaşayan bir insanın hayatının kesitlerinden sade samimi ve tevazu dolu fotoğraflar. Tepeden bakan değil, buyrukçu değil, her yerde ve her durumda paylaşımcı. Dr. Rifat Patır bizimle hayatını paylaşıyor. Her durumda hayatı başkalarıyla paylaşmak, bu bir erdemdir.”

(...) “Çorum’da sayısı beşi geçmeyen doktorun bulunduğu bir zamanda Çorumlu olan bir doktorun çarşıya gelmesini, esnafın sevinç hürmet ve saygıyla karşıladığını görmüştüm.

Dr. Rifat Patır çarşı içind eelind esepetiyle diğer Çorumlulardan farklılık göstermiyordu. Konuşması, hal hatır sormasıyla, kendisine gösterilen sevgi ve saygıya aynen samimi gülümsemelerle mukabelede bulunuyordu. Kasılma, gururlanma gibi bir davranışını görmek mümkün değildi. O bir Çorumluydu. Onun sıcak samimi güler yüzlü oluşu gönüllerdeki yerini daha da büyütüyordu.

(SÜRECEK)