Sayın Abdulkadir Ozulu’nun kendisine göre henüz Çorum’a borcu bitmemişti. Aslında 100 senelik Çorum Tarihine ışık tutması başlı başına bir vefa öğreniydi. Ama O, boş duramıyordu. Birşeyler yapmalıydı; bu mesaisi de yine Çorum için olmalıydı. Bu defa 100 sene içinde yayınlanan kitap ve dergilerden, Çorum konulu olanları buldu. Bunlar 250 kadardı. Bunların bir çoğu 300-500 sahife idi. Ortalama kitap sahifelerini hesap edersek bu 250 kitap 50 bin sahife eder. Sayın Ozulu bu 50 bin sayfayı tek tek okudu, içeriklerini kısacık da olsa özetledi. Ve kitap haline getirdi.

İşte bu son kitabı (Bir Demet) adı altında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayınlandı. Kitabın sayfasında 2-3 kitap görüntüsü ve özeti va. Bu kitap ve Çorum Gazetesi kayıtları bir Çorum ansiklopedisidir. Sayın Ozulu bu çalışmalarıyla Çorum’un bütün özelliklerini eksiksiz gün ışığına çıkarmıştır. İşte Çorum ve Çorumlu bilgileri:

Çorum’un Tarihi ve Coğrafyası, Çorum’un Turizmi, Çorum’un Ekonomisi, Çorum’un Tarımı, Çorum’un Sanat ve Kültürü, Çorum’un Basını, Çorum’un Dil ve Edebiyatı, Çorum’un Eğitim ve Öğretimi, Çorum’un Mimarisi, Çorum’un Tarihi Yapıtları.

Bütün bu bölümler Ozulu’nun özetlediği kitaplarda geniş bir şekilde anlatılmaktadır. Sayın Ozulu’nun bu gayret ve çalışması için, hiç bir maddi beklentisi olmamıştır. Araştırma harcamaları için de yardım almamıştır.

Alçak gönüllü, mütevazı Ozulu bu çalışmalar ıiçin “Ben Çorum için vazifemi yaptım. Gönlüm rahat, huzurluyum” demiş, yaptıklarının karşılığı olarak Çorum’dan bir tek şunu istemiştir. “Çorumlu hemşerilerim beni bir –Çorum sevdalısı- olarak hatırlasın.”

Ben eminim, Sayın Abdulkadir Ozulu bir parkta veya anıtsal bir binadaki Ozulu tabelası ile binlerce sene minnetle anılacaktır.”

Dr. Rifat Patır’ın yaşamını anlatan iki güzel ve özel kitap yapıldı. Bunlardan birincisi, Çorum Haber Gazetesi Kurucusu, Başyazarı ve Şirket Genel Müdürü Mehmet Yolyapar’ın 1998’de yazıp yayımladığı “Bir Eski Zaman Şovalyesi - Dr. Rifat Patır” ismini taşıyor. Kitap renkli ve 103 sayfadan oluşuyor. Sevgili Mehmet Yolyapar, akıcı bir üslupla, Dr. Rifat Patır’ın yaşantısını anlatarak, en çok da seyahatları ve seyahat anılarını anlatmış. Okuması rahat, göze ve beyne hitap eden bir eser. Dr. Rifat Patır’ın gezip gördüğü ülke şehirlerinden yüzlerce fotoğraf var. Doya doya seyredip rahat okuyacağınız bir eser. Çorum ve Çorum sevdalısı, Gazeteci Yazar Sevgili Mehmet Yolyapar’ın kalemine ve yüreğine sağlık...

İkinci kitabı ben yazdım. 2011 yılının Kasımında basımı gerçekleşen “Bir Güzel İnsan YAŞAYAN EFSANE Dr. Rifat Patır” ismiyle; büyük boy ve kuşe kağıtlı, enkli 191 sayfadan oluşan; özellikle de Dr. Rifat Patır’ın anılarını içeren bir güzel kitap oldu. YAŞAYAN EFSANE kitabı için “Afacan Kitap Kırtasiye” firması 10.12.2012 tarihinde, kokteyli İzma Günü düzenledi. O gün gelenlere Dr. Rifat Patır kendisi imzalayarak verdi. Basın “Bahri Güven yazdı Dr. Rifat Patır imzaladı” yazdı. Çorum basını günlerce haber yaptı. Yazarlar ve okuyanlar, bu kitap üzerine yazılar yazarak kutladılar. Basında ses getirdi. Öyle ki, ulusala taşınarak, Çorum’un medarı-iftiharı Dr. Rifat Patır’ın 14 Mart 2012 Tıp Bayramında Kanal D Televizyonunun “İz Bırakan Doktorlar” programında canlı yayına çıkmasına vesile oldu. Ve Dr. Rifat Patır “İz bırakan doktor” olarak Türkiye’ye tanıtıldı. Basında yazılanların bir tanesini sizinle paylaşıyorum:

Araştırmacı Yazar Abdulkadir Ozulu, Hakimiyet Gazetesinin eki olan Hale dergisinde “Bir Güzel İnsan YAŞAYAN EFSANE Dr. Rifat Patır” kitabı üzerine ve Dr. Rifat Patır’a hitaben yazılan yazıdan paragraflar:

(...)”Kentler sadece doğal güzellikleri ile anılmaz. Kentler, hayat basamakları içinde seçkin yerlere ulaşan insanları, evlatlarıyla da anılırlar, övünürler. Bu da haklı bir gururu paylaşmak ve içimizden birinin insanlık için ortaya koyduğu fayda ve güzelliklere alkış tutmaktır.

Her millet, memleketlerinin özelliklerini, geçmişlerini, üstün bilgi, kültür ve sanat yolunda öne çıkmış evlatlarını konu alan eserler ortaya koymuşlardır. Bunlar kent monografileri ve biyografileridir.

(SÜRECEK)