Milli gelirdeki “orta gelir tuzağı” gibi, sanayileşme açısından da “orta gelişmişlik tuzağı”nın büyük bir risk oluşturduğunu, Çorum’un, durduğu takdirde düşmekten kurtulamayacağını defalarca yazdık; 500 bin nüfuslu, üniversite öğrenci sayısı 80 bine ulaşmış “Büyük Çorum” hedefini “bıktırırcasına” sık sık dile getirdik. Dile getirmeye devam ediyoruz.

Ülkemizde nüfus hareketleri öyle gelişiyor ki; kırsal kesim boşalıyor, Anadolu’nun küçük ve orta büyüklükteki kentleri yavaş yavaş, ama büyük kentler olağanüstü hızla büyüyor. 1927 yılında nüfusun yüzde 75’i köylerde yaşarken, bu oran şimdi yüzde 7.5’e kadar gerilemiş durumda. Çorum kenti, kendi kırsalından ve ilçelerinden göç alarak 265 bin nüfusa ulaştı, ama il nüfusunun 600 binlerden düzenli olarak azalışı, ancak önceki yıl durabildi.

TÜİK’in geleceğe ilişkin nüfus projeksiyonuna göre, Çorum’un il nüfusu bu yıldan itibaren küçük miktarlar halinde azalmaya başlayacak. Örneğin, 2017 sonunda 528 bin 422 olan nüfusun, bu yıl sonunda 528 bin 245’e gerilemesi, 2025’te ise 521 bine kadar inmesi bekleniyor. 2050, 2075 projeksiyonları çok daha ürkütücü. Kent nüfusu düzenli artışını sürdürse bile, il çapındaki kan kaybı, Çorum’un gerçek manada “büyük şehir” olma şansını ortadan kaldıracak.

Onun için, Çorum’un önüne bir “büyüme stratejisi” koyması ve sanayileşmesini sürdürmesi, yeni atılımlar yapması gerektiğini, nitelikli büyümenin ön koşulunun ise demiryolu ve havalimanı gibi ana ulaşım altyapıları olduğunu, sanayileşmeye paralel olarak sağlanacak ekonomik gelişmenin, sosyo-kültürel gelişimin de önünü açacağını, zeminini oluşturacağını yazıp duruyoruz.

Çorum’a yıllardır “üvey evlat” muamelesi yapılıyor ve “eline vurulup ekmeği alınıyor”. Bizden başka, bu haksızlığa karşı duran ve Çorumlu’nun duygularına tercüman olup tepki veren de yok. Samimi, katıksız bir “Çorum milliyetçisi” olarak Çorum’un haklarını savunmaya, Çorumlu’nun gücünü bu haklı davaların arkasında toplamaya olanca varlığımızla çabalıyoruz.

Ama asıl, gerek bu temel sorunların çözüm yoluna girmesini sağlamakta, gerekse “Büyük Çorum” hedefine doğru yol almakta, Çorum’un kendi dinamiklerini ve Çorumluların maksimum duyarlılıklarını harekete geçirme zorunluluğu var. Çorum’un sanayileşme ve büyüme zaruretini algılayamayan ya da umursamayan unsurların, hiç değilse ayak bağı olmadan kenara çekilmeleri sağlanamazsa, biliniz ki Çorum’un işi zordur.