Maliyetlerin düşürülmesi aşamasında nakliye konusunu, incelemeye devam ettiğimizde ilk olarak fabrikanın konuşlandığı yerin analizinin yapılması gerektiğini, bu analiz sonunda iyileştirme tedbirleri alınması gerektiğini incelendikten sonra eğer bir revize yapılması mümkün değilse var olan durumda neler yapılabilir? Sorusunu inceleyebiliriz:
Ancak, yurdumuzda ne yazıktır ki, “nakliye” denildiğinde akla; kara, hava, deniz, demiryolları gelmekle birlikte yatırımlar hep karayolları üzerinde yapılmaktadır.
Uzun yıllardır süregelen bu alışkanlık her seferinde, her iktidar yenilendiğinde “….cek ,….cak” vaatleriyle yinelenmesine rağmen, icraatta otoyollar, bölünmüş yollar vb. karayolları yatırımları sürekli artmaktadır.
Bu durumun çeşitli nedenleri vardır ve rantabl olmayan sonuçları her gün yaşanmaktadır ancak şu kadarını bilmemiz gerekir ki:
Demiryolları taşımacılığı karayolundan 1/5
Denizyolları ile taşımacılık karayollarından 1/7 daha ucuza mal edilebilir.
Hep söylenen 3 tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizde ne yazık ki yine hep dillendirilmesine rağmen denizcilik bakanlığı bulunmamaktadır.
Demiryolu taşımacılığında ise ilk tesis masrafının karayollarından daha ucuza olmasına rağmen hala gerekli yatırımlar yapılmamaktadır.
Şehrimizin yıllardır beklentisi olan “demiryolu projesi” her seferinde siyasi mülahazalarla “ya ısıtılıp önümüze gelmekte ya da soğutulup Sümen altı “yapılmaktadır.
Konumuza dönersek fabrika içerisindeki nakliye konusu da ülke gerçekleri kadar ciddi sorunlarla doludur.
Üretimde nakil ve tedarik konusunda çok önemli tasarruflar yapmak olasıdır. Çalışan her forklift, konveyör, taşıma bandı vb. nakillerin hepsi birer maliyet unsurudur. Bunların revize edilmesi optimum yatırımları yapmakla mümkün olacaktır. 5 forkliftin yapacağı bir taşımayı hareketli bantlarla yapmak mümkünse değerlendirilmeli, hem insan, hem araç kullanarak yapılan taşıma ve nakil işlemleri, bir miktar enerji kullanımı ile yapılabiliyorsa araştırılıp değiştirilmelidir.
Ağır sanayi işlemi yapan ve üretimde bulunan işletmelerin tesislerini -düz değil- eğimli bir arazide kurmaları, mal ve malzeme hareketinde ve naklinde “doğal eğimden” yararlanmak suretiyle yapılanmaları ile maliyetleri azaltılabilir ve verimlilik artışı sağlanabilir.
İşletmede vaz geçilmesi mümkün olmayan hareketleri, yenilenebilir kaynaklarla ikame etmek, onların potansiyel enerjilerinden faydalanmak verimliliği artıracaktır.
Güneş ve rüzgâr enerjileri, yakınlardaki akarsu kaynakları vb. çok fazla kaynak dikkatli bir gözle analize tabi tutulduğunda işletmenize nakilde ve taşıma işlemlerinde ucuz maliyetli imkânlar sunabilir.
Üretimde mal ve malzemenin fabrika içerinde ne kadar mesafe kat ettiği çok önemlidir bunların iyi bir analizle tespit edilmesi ve bu durumu değiştirecek yani mesafeleri kısaltacak tedbirlerin alınması hem kaynak hem enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Sonuç olarak; bir mal ya da malzemeyi ne kadar fazla naklederseniz maliyeti de o kadar artacaktır ancak bu artış mal ya da malzemenizin -piyasa arz fiyatını- artırmayacaktır. Bu sebeple, nakliye ve taşıma maliyetlerinizi ne kadar minimize ederseniz (bu konudaki) verimliliğinizi o kadar maksimize edebilirsiniz.
 
Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla  kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.