Günler öncesinden hazırlıkları yapılır. Kutlama yapacaklar ayrıdır. Kazançlı çıkanlar ayrıdır. Reklamların sayısı belirsizdir. Satışı yapılacak ürünler için kampanyalar düzenlenir.

Hediye alacaklar, alacakları hediyenin ne olduğunu günlerce merak eder. Hediye verecekler vermesi gerekenler, seçim yaparken zorlanır. En sonunda banka kartları cankurtaran simidine dönüşür. Saniyeler içinde telefonlarımıza yeni bir ileti gelir: Sizin hatırınız için yaptığınız harcamayı …. Lira karşılığında …. taksitte ödeyebilirsiniz.

Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, şu günü bu günü fark etmez. Günlerin biri biter; diğeri gelir. Farkı sadece alacağımız hediyenin çeşidini değerini artırır. Ucuz hediye alınırsa sevgimizin piyasa değeri ucuzlar. Yöremizin deyimiyle el aleme malamat oluruz.

Aslına bakarsanız, günlerin kutlanma amacı bizim yaptıklarımızdan çok farklıdır. Bir sorunu gündeme getirmek, insanların dikkatini bu noktada toplamak güzeldir. Sorunun ele alınması, çözüm yollarının tartışılmasının kimseye zararı yoktur.

Önerilen çözüm yolları uygulamaya konulmazsa bir anlamı olmaz. Sorunların çözülmesi başta bireylerin işine yarar. Öncelikli olarak onlar kazanır. Çevremiz, ülkemiz, gelecek kuşaklarımız sonuçta yaşadığımız Dünyamız kazançlı çıkar.

Süslü kadınlar bisiklet turu geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bir günlük etkinlik trafik sorununa dikkat çekmek için düzenlendi. Basında yer alan haberlerin ne kadar ilgi çektiğini zaman gösterecek. Okumayı hiç sevmeyen, yerel basını küçümseyen; uzun sözün kısası her şeyin en iyisini bilenler yine kendi bildiklerini yapacak.

Çözüm üretmek, en azından sorun çıkarmamak onların ilgisini çekmez. Trafik tıkanmışsa suçlu olanlar başkalarıdır. Yayaların motorlu araçlardan daha hızlı gittiği yollarda araç kullananların ağızlarından çıkan sözler (küfürler) bellidir. Trafik kuralları, yaya kaldırımları, kimin umurunda? Bilmem kimlere ehliyet verenlerden başlayıp, çenemiz yoruluncaya kadar makam sahiplerini sıralamaktan vazgeçmeyiz.

Bisiklet turu birilerine maddi anlamda bir kazanç sağlamadığı için yeteri kadar ilgi çekmedi. Her sorunu sadece kendisinin çözebileceğini bilenlerin sesi daha fazla çıkıyor. Gündemde olan konuları konuşan, asıp kesen insanların kitap gazete okumaya zamanları yoktur. Onlar gibi konuşmayan insanları dinlemek zahmetine katlanamazlar.

Süslü kadınlar bisiklet turunda fotograf çekmeye çalışırken çokbilmişlerin konuşmalarını duydum:

-Yavu, bu garı milletinin heç ahlı (aklı) yoh.