Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bir ölçütü de aldıkları ya da verdikleri göçlerdir. Ülkesindeki yaşam koşullarını beğenmediği için başka bir ülkeye göç etmek isteyen birisinin hedeflediği yer, kendi ülkesine göre çok daha gelişmiş olandır. Göç etme nedeninin bu seçimde çok da önemli olmadığı görülür. Yani ister ülkenizde savaş olduğu için, ister baskıcı bir rejimden kurtulmak için, ister ekonomik nedenlerle ya da herhangi başka bir neden için ülkesini terk eden kişi ekonomik olarak çok daha iyi olanaklara sahip ülkeleri tercih ediyor. Din kardeşliği ya da aynı ırka mensup olma durumu ekonomik özelliklerden çok daha sonra düşünülen bir etken oluyor. Yani kısaca belirtirsek günümüz insanının dini imanı para.

Söylediklerimi örneklendirerek açıklayabilmek için şu sorunun yanıtını bulmak gerekir: Hangi nedenden olursa olsun, Türkiye’den başka bir ülkeye kalıcı olarak gitmek isterseniz din kardeşiniz İran ya da Suudi Arabistan’ı mı, ırktaşınız Kazakistan ya da Azerbaycan’ı mı yoksa Hristiyan ve Cermen ırkından Almanya ya da Anglo Sakson İngiltere’yi mi tercih edersiniz? Bu arada Türklerin en çok taşınmayı arzu ettikleri ülke %36 ile Almanya, %30 ile Kanada imiş. Türkiye’ye taşınmayı arzu eden uluslara baktığımızda ise bu konuda en istekli olan tek ulusun Faslılar olduğu ortaya çıkmış.

Şöyle bir soru da sorabiliriz: Irak ve Suriye’den ülkemize gelen insanlar niçin bizi tercih etmişlerdir?

A) Komşumuz oldukları için.(O zaman İran, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi komşularına niçin gitmediler?)

B) Müslüman bir ülke olduğumuz için.(A seçeneğindeki ülkeler de Müslüman. Bunlara Mısır, Kuveyt, Fas, Tunus, Cezayir, vb. katılabilir)

C) Irak ve Suriye’ye göre daha demokratik bir ülke olduğumuz için.(Mısır, Tunus, Fas, Cezayir gibi ülkelerin demokrasileri de bizimle aynı grupta kabul ediliyor.)

D) Çok daha gelişmiş ülkelere gidebilmek amacını gerçekleştirme yönünde bizi atlama taşı olarak kullanmak istedikleri için.

E) Ekonomik anlamda daha iyi olanaklara sahip olduğumuz için.

Ben, son iki maddenin ülkemize yapılan göçlerin ana nedenleri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Irak ve Suriye’de savaş çıkmasaydı da biz sınırlarımızı açtığımız sürece aynı göçlerin yine de yaşanacağı inancındayım ve bu görüşümü destekleyen bir araştırmadan söz etmek istiyorum.

İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilerle ilgili yapılan bir araştırmada elde edilen sonuçlar geçtiğimiz günlerde yayınlandı ve “Suriye'ye dönmeyi planlamıyorum” diyenlerin oranı yüzde 94'e çıktı.

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu'nda Türkiye'de yaşayan mülteciler üzerinde yapılmış en kapsamlı araştırma olarak literatüre geçen anketleri paylaşan Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye'deki Suriyelilerin ve Türk vatandaşlarının düşüncelerini aktardı.

Türkiye’de yüzde 90 oranında Türk vatandaşının Suriyelilerin geri dönmeyeceğine yönelik inancını dile getirdiğini söyleyen Murat Erdoğan, Suriye kökenlilerin Türkiye’de mutlu olma oranının da gittikçe artığını söyledi.

'YÜZDE 94 GERİ DÖNMEM DİYOR'

Sonuçları paylaşan Murat Erdoğan, 2017 yılında “Suriye’ye dönme konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye sorduklarında alınan cevabın sadece yüzde 16,7’sının “Hiçbir şekilde dönmem, ne olursa olsun dönmem” olduğunu ancak iki senede bu oranın yüzde 51,8'e çıktığını aktardı. 2020 yılında ise bu rakam yüzde 94'ü gördü.

TÜRKİYE VATANDAŞLARI ‘SURİYELİLER GİTMEZ’ DİYE DÜŞÜNÜYOR

Türk toplumunun artık yüzde 90’ının Suriyelilerin en az yarısının Türkiye’de kalacağına inandığını belirten Erdoğan, 'Peki nerede yaşasınlar?” diye sorduğumuzda, “Güvenli bölgeye gönderelim, onlara ayrı şehir yapalım, geri gönderelim cevapları ile karşılaştıklarını belirtiyor.

2020 rakamlarına göre 83 milyon insanımızın yaşadığını söylediğimiz ülkemiz nüfusuna isterseniz bir 5 milyon da Suriyeli ekleyip “artık 88 milyonuz” demeyi ister istemez kabullenmenin zamanı geldi diye düşünüyorum.

Ne dersiniz?

DÜŞÜNEN SÖZLER:

İnsan zekâsı üç çeşittir: Kendiliğinden anlayanlar, kendilerine açıklanan şeyleri anlayanlar, ne kendiliğinden ne de başkalarının aracılığıyla anlayanlar. N. Machiavelli

Beyin bir donanımdır, herkeste vardır; akıl bir yazılımdır, herkeste yoktur. Anooshirvan Miandji

Kula bela gelmez Hak yazmadıkça, Hak bela yazmaz kul azmadıkça. Hz. Mevlana

Her şey üstüne üstüne geliyorsa, belki de sen ters gidiyorsundur. Fransız Atasözü