Ahmet Özer’in ardından mikrofona gelen yazar İrfan Yalçın’sa Şükrü Gümüş’le tanışmalarından sonra yazılarını kendisine de gönderdiğini, düşüncelerinden yararlandığını, yazılarını zaman zaman çok sert bir biçimde eleştirmesine karşın bundan hiç rahatsızlık duymadan yazmasını sürdürüldüğünü anlattı. Şükrü Gümüş’ün ölüm haberini ölümünden 4 ay sonra Muzaffer Gündoğar'ın mektubundan öğrendiğini, müthiş üzüldüğünü ve Cumhuriyet'te “Zap Boyları’nın Şükrü Gümüş’ü ölmüş.” başlığıyla bir yazı yazdığını belirtti.

İrfan Yalçın’dan sonra onur konuğu olarak Mahmut Makal konuştu. Makal; Bu tür sanatsal toplantılarda üç beş cümle konuşabilmek için üç beş yerden izin almak gerektiğini, oysaki burada izin almadan bir yazar hakkında konuşmaktan mutluluk duyduğunu belirterek; Çorum'daki bu güzel olayın valinin duyarlılığından kaynaklandığını vurguladı.

Valiye teşekkür de eden Mahmut Makal konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Şükrü Gümüş gibi Anadolu yazarları, diğer yazarlar karşısında ne anlatımlarıyla, ne de yazdıklarıyla mahcup olmadılar.”

Mahmut Makal’dan sonra Vali Mustafa Yıldırım mikrofona geldi, özetle şöyle dedi:

“Bu kadar anlamlı bir törene katıldığım için çok mutluyum. Şükrü Gümüş’ü Zap Boyları romanıyla tanıdım. O romanında tümüyle gerçeği yansıtmıştır. Zap Boyları’nda o bölgede yaşayan insanların haşin doğa ile mücadelelerini dile getirmiştir. Şükrü Gümüş tüm Türk öğretmenlerine örnek olmalıdır. Çünkü Gümüş kendisini öldükten sonra da yaşatacak bir yapıt bırakmıştır. Toplum olarak ülkenin her tarafında yetişen değerlere sahip çıkmak, değer vermek zorundayız.

Vali Mustafa Yıldırım, konuşmasının ardından “Maviydi Adalet Sarayı” adlı yapıtıyla Şükrü Gümüş Roman Ödülünü kazanan Murat Tuncel’e ödülünü ve plaketini verdi.

Murat Tuncel’se duygularını şöyle dile getirdi:

“Hollanda’da yaşıyorum. Ancak yüreğim her zaman Türkiye ile birlikte. Ödüller bir yazarı maddi açıdan pek etkilemese de manevi yönde etkilemektedir. her zaman bu ödüle layık olacağım ve sanatımı daha da ileriye götürmek için gayret göstereceğim.”

Murat Tuncel aldığı para ödülünün yarısı ile Hollanda'ya hediyeler alıp götüreceğini, diğer yarısını da Şükrü Gümüş'ün Trabzon'da öğrenim gören kızına bağışlayacağını söyledi. Murat Tuncel’in bu anlamlı jestinden sonra törenimiz alkışlarla sonlandı.

Peşinden oturma salonuna geçildi, izleyicilere kokteyl sunuldu.

Murat Tuncel, Şükrü Gümüş Roman Ödülünü kazanan Maviydi Adalet Sarayı adlı romanını okurlarına imzalarken Şükrü'nün Zap Boyları romanı da aynı masada ölümsüz bir armağan olarak okurlarını buluyordu. Konuk yazılarımıza ilgi yoğundu. Söyleşiler kokteyl süresince aynı yoğunlukta sürdü gitti.

Burada valimiz Sayın Mustafa Yıldırım’ın sanatsal ve kültürel konulardaki duyarlılığına, bizlere verdiği desteğe içtenlikle teşekkür ediyor bu tür etkinliklerde bu tür ilgilerini sürdürmesini diliyoruz.

Ayrıca sanat dostlarımızdan Hukukçu-şair Abdullah Ercan’a, Avukat Erdal Eralp’a, Şair- yazar Gazanfer Eryüksel”e Eğitimci -yazar İsmail Pamuk’a, Eğitimci -şair Asuman Eker'e, Gazeteci- yazar Mahmut Tunaboylu’ya, Karikatürist Uğur Pamuk’a, Emekli İlköğretim Müfettişi öğretmenim Abdulhalim Şentürk’e ve adını sayamadığım tüm katılımcılara gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz.

14 Kasım 1994 tarihli ÇORUM HABER’den bir kupür…

(SÜRECEK)