Ahmet Özer dosyasındaki Şükrü Gümüş’le ilgili yazıları, ondan kalanları çıkardı. Bendekilerle birlikte hepsini harmanladık. Bunlar Kıyı, Varlık, Karşı Edebiyat, Sanat Olayı, Türkiye Yazıları dergileri ile yerel ve Anadolu basınında çıkan yazılardı. Bunları tören salonunda sergilenecek biçimde düzenledik

Saat 12'de bir arabayla otogarın karşısındaki Çorum Büyük Otel’e geldik. Otel görevlileri salonu yapılacak etkinliğe göre düzenlemişlerdi. Yazıları aynalarla kaplı duvarın bir bölümüne yapıştırıcıyla iliştirdik. Şükrü, şimdi kendisi ile ilgili yazılar ve resimlerle birlikte bu panoda yansıyordu.

Mahmut Makal hocanın gelmesi yakındı. Bir koşu otelin karşısındaki otogara vardım. Çok beklemedim. Hattusas Firmasının otobüsüyle gelmişti Mahmut Ağabey. Koca bir çınar ağacı gibiydi Bizim Köy’ün yazarı. Sevgiyle, sanatın sıcaklığı ile kucaklaştık.

“Niye zahmet ettin buraya kadar. Ben Oteli bulurdum,” dedi.

Bulurdunuz elbet. Siz bizler için ta Ankara’dan geliyorsunuz. Benim de sizi karşılamamdan daha doğal ne olabilir ki? Sizi Çorum'da, aramızda görmek ne doyumsuz bir mutluluk.” Dedim.

Hem yürüyor, hem konuşuyorduk.

“Ben de mutluyum” dedi. Çünkü güzel bir etkinlik kotarmanızdan dolayı kutluyorum sizleri.”

Salon da diğer sanatçı dostları tarafından da bir şenlik havası içinde karşılandı Mahmut Makal. Sanatın güzelliğiyle harmanlanmış bir vefa duygusu değil miydi bu insanları yurdun dört bir yanından getirip bir araya toplayan; yitirilmiş bir sanatçıya sahip çıkma, onu anma etkinliğinde buluşturan. Sanatın gücü, sanata ve sanatçıya verilen değer, duyulan saygı buydu işte.

Biz salonun üstündeki lokanta bölümünde yemeklerimizi yiyinceye değin salon da çağrılı konuklarla dolmuştu.

Saat 14.00’ da töreni başlatacaktık.

Başta Çorum valisi Mustafa Yıldırım ve eşi olmak üzere Askerlik Daire Başkanı Personel Albay Adnan Benan, Belediye başkan vekili, Ticaret Sanayi Odası başkanı Ümit Uzel ve eşi, Çorum’un son senatörü şair–yazar-hukukçu Abdullah Ercan, Şükrü Gümüş'ün eşi, kızları ve babası ile kalabalık bir izleyici topluluğu salonu doldurmuşlardı. Saat 14'00’da programı başlattık.

Gazeteciler Cemiyeti başkanı Mehmet Yolyapar programın açılışını yaparak özetle Şükrü Gümüş'ün Zap Boyları romanını 1970'li yıllarda yönettiği gazetede yayınladıklarını anlatarak;

“Biz Şükrü Gümüş’ü unutmadık ama Trabzon'daki Kıyı dergisi yöneticileri ona bizden önce sahip çıktılar. Trabzon'daki dostlarımıza şükran borçluyuz” dedi.

Ardından mikrofonu bana verdi.

Bense heyecan, sevinç ve hüznün sarmalında Şükrü Gümüş’le olan arkadaşlığımı ve onun sanatçı kişiliğini anlattıktan sonra özetle şöyle sürdürdüm konuşmamı.

“Şükrü Gümüş ödüllü yayımlanmış tek romanı Zap Boylarıyla adını Türk Edebiyat Tarihine adını yazdırabilecek nitelikteydi. Bu romanından başka Topal Karınca adlı bir romanı daha vardır.”

Bundan sonra Şükrü Gümüş'ün Sanat Olayı dergisinde 1981 yılında yayınlanan Çorum ve Hakkari başlıklı yazısından kendisini ve Çorum’u anlattığı bölümleri okurken yoğun bir duyarlığı yaşadım. Sesimin titremesine güç engel olmuştum. Ardından şöyle bağladım sözümü:

“Çorum'un yetiştirdiği bu değerli sanatçımızın adını, Çorum'da bir cadde ya da sokağa adını vererek Şükrü Gümüş adını sonsuza dek yaşatalım.”

Benden sonra konuşan Kıyı dergisi sanat yönetmeni Ahmet Özer ise;

Gümüş adının yaşatılması ve ödül töreninin Çorum'da yatılması onun yakın arkadaşı Muzaffer Gündoğar’ın öncülüğünde ve onun çabasıyla gerçekleştirilmiştir. Her yıl Kıyı dergisinde Şükrü Gümüş’ü anmayı bir gelenek haline getirdik.” Dedi. Ölüm yıldönümünde de adına bir roman ödülü koyduklarını belirten Ahmet Özer, adının yaşatılması için bu tür etkinliklerin sürdürülmesini istedi.

Ünlü yazar Mahmut Makal, Büyük Otel’deki törende konuşurken…

Törenden…Ön planda dönemin TSO Başkanı Ümit Uzel ve eşi Özden Uzel… Solda Hülya-Mehmet Yolyapar çifti…

(SÜRECEK)